La majoria de presidents ja treballaven en els seus propis plans de desconfinament des de fa setmanes. És el cas del president Quim Torra, però també del lehendakari Íñigo Urkullu, del mandatari andalús Juanma Moreno i tants altres. Aquests plans, però, han anat ràpidament a la brossa amb la compareixença de Pedro Sánchez. El president espanyol ha passat la piconadora amb el seu Pla de transició cap a una nova normalitat. Si bé garanteix un desconfinament asimètric, aquest es farà sota les ordres del comandament únic, per províncies i amb uns criteris totalment uniformes. L’únic gest, dir que “estudia” les franges horàries que demana la Generalitat de Catalunya.
Durant la seva compareixença, on ha imposat les fases i els tempos a les comunitats autònoms, Pedro Sánchez ha estirat de la mateixa retòrica amb la qual va justificar la recentralització de competències amb l’estat d’alarma. Si bé la desescalada serà asimètrica, cal que hi hagi “unes normes coherents i compartides per aquests avenços”. Si bé seran comunitats, diputacions i ajuntaments “gestionaran” el procés, les directrius arribaran des de la capital de l’Estat.
Malgrat la “coordinació” promesa a les comunitats, el tic centralista de Sánchez generarà recels als territoris, que ja preparaven estratègies des de la proximitat, fins i tot els presidents socialistes. Avui mateix la presidenta balear, la seva companya socialista Francina Armengol, llançava un avís a navegants: “Espanya no és Madrid”. Al final Madrid ha acabat sent Espanya.
Catalunya: tres fases i cinc passos
Elaborat a partir de l’informe del prestigiós epidemiòleg Oriol Mitjà, el Govern de la Generalitat va aprovar el passat dissabte el seu pla de desconfinament. Contemplava tres fases: el final del confinament, el desconfinament gradual i la nova normalitat. També preveia cinc passos en funció del perfil de persones i les àrees de treball afectades. En el primer pas, les persones sanes tornen als llocs de feina no essencial. El segon contempla el desconfinament parcial de determinats sectors, amb una “franja horària exclusiva per passejar”. El tercer pas suposaria l’obertura de botigues (amb limitacions) i actes de menys de 30 persones. El quart, l’obertura d’escoles i equipaments culturals i esportius d’ús individual. I el cinquè, els actes amb més de 30 persones, “un cop el risc sigui molt baix”. En paral·lel, el Govern ha plantejat aquest mateix dimarts una ordenació d'horaris per a la sortida a l'espai públic durant el confinament per combatre el coronavirus. Les franges, en intervals de dues hores, es desplegaven entre les 6 del matí i les 9 del vespre.
País Basc: comerços a partir del 15 de maig
Com el president Torra, el lehendakari Íñigo Urkullu també treballava en el seu propi pla de desconfinament, del qual ja va avançar alguns detalls la setmana passada. El document basc plantejava, a partir del 15 de maig, l’obertura “gradual i limitada” de petits comerços, incloent-hi les perruqueries, però no els bars i resturants. Sempre amb les mesures de distanciament social. A partir d’aquella data, el govern també contemplava la tornada graonada a les aules dels alumnes d’ESO, Batxillerat i formació professional. L’executiu del País Basc també planejava per la segona quinzena de maig l’obertura de centres culturals, museus i teatres. Es faria “amb limitacions de distanciament físic i aforament”.
País Valencià i Balears rebutgen les províncies
Diumenge passat, el president Ximo Puig va assegurar que el País Valencià estava preparat per a iniciar la desescalada “en els pròxims dies”. La Generalitat Valenciana preveia un procés asimètric dins el seu territori, i no en funció de les tres províncies, sinó dels 25 departaments de salut. El pla de Puig contemplava la reobertura segura de les platges aquest estiu, tenint en compte la importància del sector turístic. El Govern valencià no ha ofert gaires més detalls, però defensava que les persones amb segones residències a la costa valenciana puguin desplaçar-s’hi “amb totes les condicions de seguretat”. Per la seva part, la presidenta balear, Francina Armengol, tampoc no comprava el desconfinament per províncies (només en té una). El seu model passa per desescalar illa per illa, en funció del nivell de contagi de cadascuna i la seva capacitat sanitària. Almenys ha aconseguit que es faci per illes, però no que es decideixi des de les Balears.
Andalusia: bars al maig i hotels al juny
Però en son moltes altres les comunitats que ja havien preparat els seus propis plans de desconfinament. Una de les propostes més detallades era la de la Junta d’Andalusia. El president Juan Manuel Moreno proposava dates concretes. L’obertura de comerços, incloent-hi perruqueries, per a l’11 de maig. L’obertura de bars i restaurants, amb reserves per torns i horari taxat, per al 15 de maig. Finalment, també contemplava la reobertura dels hotels per a la primera quinzena de juny. El turisme representa un 13% del PIB andalús. Les platges obririen amb un aforament limitat i sota la vigilància de policies locals.
Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món