El retorn a la “nova normalitat” serà lent i gradual, per no desfer el camí fet. Però Pedro Sánchez ja treballa en un pla de transició. Hi està treballant un equip “multidisciplinari” i preveu mesures higièniques, sanitàries i tecnològiques per a una tornada “esglaonada”. Aquesta s’anirà adaptant a l’evolució dels contagis de coronavirus. Cada setmana s’aniran revisant els “marcadors” de la pandèmia. “Cada avenç setmanal que mostrin els marcadors permetrà l'obertura de nous espais i l'aixecament de restriccions”, ha assenyalat. Tot es farà amb “prudència”.

En la seva intervenció davant del Congrés per sol·licitar una segona pròrroga de l’estat d’alarma, el president espanyol ha avisat que “la reconstrucció completa és una fase futura que només podrà arribar quan estiguem fora de tot perill”. En aquest sentit, ha indicat que “per arribar a aquesta [fase] hem de planificar en paral·lel la segona fase o de desescalada”. Per això un “equip multidisciplinari” prepara un “pla per a la reactivació progressiva econòmica i social”.

El dirigent socialista ha detallat que “els científics han establert diversos marcadors que fixaran el retorn a aquesta nova normalitat”. En aquesta línia, ha garantit que els “passos” que s’adoptin “cada setmana” seran “esglaonats i molt cautelosos”. Ha reiterat que “la nova normalitat només serà plena quan disposem de la vacuna”.

Aquest pla en què treballa el govern espanyol incloura, en una primera fase, mesures d’higinie individual i col·lectiva. A continuació contemplen accions sanitàries de detecció i accions sobre persones infectades. Finalment, preveuen mesures tecnològiques per a controlar l’expansió del virus. Ha explicat que “cada avenç setmanal que mostrin els marcadors permetrà l'obertura de nous espais i l'aixecament de restriccions”.

Sánchez ha tornat a donar per fet, com ja va fer dissabte, que en dues setmanes haurà de tornar al Congrés dels Diputats per a demanar una nova pròrroga de l’estat d’alarma, més enllà del 26 d’abril. Això sí, la idea és que es vagi relaxant gradualment el confinament si es manté la bona evolució de les xifres.

El retorn de dilluns

Com ja va avançar dissabte passat, el president espanyol ha confirmat que dilluns els treballadors no essencials podran tornar als seus llocs de feina, en acabar-se el permís obligatori retribuït. No obstant això, ha subratllat que continuaran tenint vetada la seva activitat els comerços no essencials i empreses d’atenció al públic, com des del principi de la declaració de l’estat d’alarma. El president espanyol ha reiterat que “l’estat d’alarma està funcionat”, i que ha fet que “l’incendi de la pandèmia comenci a estar sota control”. És per això que, un cop més, ha reclamat “no abaixar la guàrdia" en aquest moment.

En resposta a les peticions de Rufián de mantenir el confinament total, Sánchez ha respost assegurant que fins i tot els experts tenen una discussió sobre això. En resposta, ha garantit que es generalitzaran els tests ràpids i ha subratllat que les mesures ja adoptades el 14 de març són "molt dures".

Missatge a Europa

El president espanyol també ha volgut dirigir-se a les institucions europees. “És ara quan Europa ha de ser més Europa que mai”, ha defensat el dirigent socialista, la vigília d’una nova reunió comunitària. “És ara quan hem de fer-ho units. Perquè, del contrari, la Unió Europea s’haurà oblidat dels europeus. I amb això, lògicament, dels espanyols”, ha advertit a Brussel·les.

Majoria menys folgada

Aquest dijous, per a la segona pròrroga de l'estat d'alarma, el govern espanyol la podrà tirar endavant, però amb bastant menys consens que la primera pròrroga. Si bé el PP ha mantingut el seu vot a favor, malgrat les discrepàncies, l'extrema dreta de Vox s'ha passat al no. També ho ha fet la CUP, que en l'anterior ocasió va abstenir-se. Per la seva part, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i EH Bildu mantindran avui la seva abstenció.

Hemicicle buit

El Partit Popular havia amenaçat de trencar el confinament, assistint al ple amb mig grup: 45 dels seus 89 diputats. Finalment, no ha estat així, i han continuat limitant la seva presència a un màxim del 10%. En total, per a aquest ple fins a 307 diputats han demanat el vot telemàtic, una xifra idèntica a la del ple celebrat ara fa dues setmanes. Entre ells, 77 dels 89 parlamentaris del PP.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món