Conscient que a cada votació del Congrés dels Diputats ha perdut vots, Pedro Sánchez ha decidit moure fitxa i obrir-se a la resta de formacions. El polèmic comandament únic ha generat molta tensió i ha afectat la gestió del coronavirus. Davant d’això, el president espanyol ha promès un “estat d’alarma diferent” si es prorroga la setmana que ve a la cambra baixa. Des de La Moncloa consideren “necessari” mantenir-lo fins al final de la desescalada, i per això treballen en una nova pròrroga, la cinquena, aquest cop d’un mes de durada i no de quinze dies.

Sense anar més lluny, la vicepresidenta Carmen Calvo ha mantingut durant les últimes hores una ronda de contactes amb tots els grups, per encàrrec directe de Pedro Sánchez. L'objectiu és aconseguir els vots necessaris per a una pròrroga a canvi de flexibilitzar l'estat d'alarma i adaptar-lo a les diferents demandes. Per això ha plantejat als grups que facin arribar les seves propostes per a estudiar possibles canvis en profunditat del decret

 

En resposta al portaveu del PNB, Aitor Esteban durant la sessió de control d'aquest dimecres, el president espanyol ha promès un “estat d’alarma diferent” quan es torni a prorrogar, previsiblement la setmana que ve, perquè estem en una “situació molt diferent”. En aquest sentit, Sánchez ha apostat per “obrir el debat polític” i establir nous “mecanismes” de col·laboració i cooperació entre els diferents nivells d’administració en aquesta procés de desescalada del confinament. “L’estat d’alarma és una necessitat, no un projecte polític”, ha insistit en diverses ocasions, que ha negat novament que hagi recentralitzat “cap mena de competència”.

En la mateixa línia ha respost al diputat d’EH Bildu, Oskar Matute, que li ha retret l’acord amb Ciutadans. El dirigent socialista li ha reclamat desvincular l’estat d’alarma del programa de govern. “L’estat d’alarma no és un projecte polític. El projecte polític és reforçar l’Estat del benestar, estendre drets i llibertats i protegir drets qüestionats per la dreta i l’extrema dreta”, ha repetit, demanant no “barrejar” debats. “Si aquesta pandèmia demostra una cosa és que el full de ruta del govern cobra encara més rellevància durant els pròxims anys”, ha sostingut. I ha matat el debat: “L’estat d’alarma és simplement una necessitat”.

Ronda de contactes de Calvo

Per mirar d'atraure els suports que han desaparegut, com els d'ERC i JxCat, Carmen Calvo ha plantejat als grups que facin arribar les seves propostes per a estudiar possibles canvis en profunditat del decret. Els independentistes catalans van ser contactats dilluns al vespre i els van prometre una "desescalada acotada i flexible", segons fonts parlamentàries. Durant les últimes setmanes han reclamat la devolució de les competències recentralitzades. 

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram