Un no rotund de Pedro Sánchez a les peticions de Quim Torra per allargar el confinament total de la població pel coronavirus després de Setmana Santa. Després de la reunió del president espanyol amb els presidents autonòmics, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ho ha expressat en poques paraules: “El reial decret del permís obligatori retribuït i recuperable era fins al 8 d’abril. Venç el 8 d’abril”. El ministre català ha subratllat que el desescalament serà progressiu i es farà sota els criteris de “prudència, evidència científica, respecte als drets i llibertats i màxima anticipació”.
Justament en aquest criteri de “màxima anticipació” ha situat la petició de Sánchez als presidents autonòmics perquè facilitin abans del divendres 10 un llistat d’infraestructures públiques i privades que puguin servir per acollir, quan sigui necessari, pacients que donin positiu per coronavirus però siguin asimptomàtics. De moment, el dirigent socialista s’ha limitat a dir que “és una opció que s’està estudiant”, a l’estil del que va fer la Xina amb la regió de Wuhan, per evitar nous contagis. “Volem tenir aquest llistat per tenir opcions i treballar amb anticipació”, ha defensat.
Segons ha precisat Salvador Illa, seria per a persones “que ho desitgin”. Abans, la doctora María José Cierra, del Centre d’Alertes Sanitàries, ha assenyalat que va dirigit a pacients que no tenen garantit un bon confinament domiciliari. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ho ha reblat assegurant que primarà la "salut pública". Es podrien habilitar hotels i palaus de congressos per a acollir-los. Això és el que es va fer a la província xinesa de Wuhan per fer front a la propagació del coronavirus. En hospitals anomenats Arca de Noè s'allotjaven pacients sense símptomes greus però que havien donat positiu i podien propagar ràpidament l'epidèmia.
Com ja va anunciar ahir Pedro Sánchez, el govern espanyol està preparant un pla amb experts per a la “desescalada” o “transició” a mitjà termini, per anar aixecant restriccions encara que romangui l’estat d’alarma. Probablement començarà a posar-se en marxa a partir del 26 d’abril, tot i que el 12 d’abril ja es tornarà a l’estat d’alarma inicial, permetent treballar els serveis no essencials. El ministre de Sanitat ha volgut deixar clar que qualsevol mesura s’adoptarà amb prudència, “per no malbaratar l’enorme esforç de la ciutadania”.
Tests massius
Aquesta fase de desescalament, segons ha explicat Salvador Illa, haurà d’anar acompanyada d’una massificació de les proves de diagnòstic. Entre avui i demà repartiran un milió de tests ràpids entre les comunitats autònomes, i la setmana que ve està prevista l’arribada d’un milió més. Aquests tests ràpids es faran servir prioritàriament en hospitals i residències, per fer un “cribatge ràpid”. Però el ministre de Sanitat ha recordat que la principal prova seran els PCR, “més fiables”, dels quals ja se’n fan una mitjana d’entre 15.000 i 20.000 al dia. Estan treballant amb empreses espanyoles per a fabricar-ne i multiplicar els diagnòstics, amb un augment d’entre el 40% i el 50%.
Frenant la corba
Salvador Illa ha subratllat la bona evolució del coronavirus a Espanya, que està frenant la corba de contagis. "Confirmen la fase de ralentització", ha assegurat el ministre. Amb l'última actualització, Espanya ja ha registrat 130.759 casos positius i 12.418 morts per culpa de la pandèmia. No obstant això, ara per ara, continua confirmant-se la tendència a la baixa. Per cinquè dia consecutiu, baixa l'increment de casos diaris, amb 6.023 nous positius en les últimes 24 hores, un 4,8% sobre el total. També per tercer dia consecutiu, baixa el nombre de defuncions a l'Estat espanyol, amb 674 en les últimes 24 hores. Ahir en van ser 809. La xifra d'avui és la menor en deu dies.
Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món