El ple d’aquest dimecres al Congrés ha estat segurament el més simptomàtic dels que s’han celebrat durant la crisi del coronavirus. Avui, Pedro Sánchez ha aconseguit salvar els mobles i aprovar la quarta pròrroga de l’estat d’alarma. Ho ha fet in extremis, pels pèls i perdent alguns dels seus aliats més fidels pel camí, com és el cas d’ERC, l’últim partit independentista que li quedava. Aquest buit l’ha hagut d’omplir els deu escons de Ciutadans, que ha fet guanyar protagonisme a Arrimadas en el seu tercer dia al capdavant del partit. El marcador final: 91 vots a favor menys que ara fa dues setmanes. L'estat d'alarma s'allargarà almenys fins al 24 de maig.
Si fa dues setmanes van ser 269 sí, aquest dimecres han estat 178 vots a favor, fregant el llindar de la majoria de la cambra. Hi han votat a favor el PSOE, Podemos, Ciutadans, el PNB i altres formacions minoritàries. A l'altra banda, els vots en contra han estat 75, els de Vox i els dels tres partits independentistes catalans, ERC, JxCat i la CUP. Les abstencions han estat 97, entre elles les 89 del PP, que finalment no s'ha desmarcat del tot, i les d'EH Bildu, que no ha volgut posar obstacles.
La quarta pròrroga s’ha salvat a minuts de començar el ple. Ahir a la nit, la Moncloa va anunciar un acord amb Ciutadans, segons el qual mantindran reunions setmanals i l'executiu es compromet a estudiar la manera d'allargar les mesures econòmiques i socials més enllà de l'estat d'alarma, que durarà el temps "estrictament necessari". Aquest mateix matí, abans del ple, ha tancat el sí del PNB, que veurà aprovada la seva esmena segons la qual es reforcen els mecanismes de "cogovernança" de l'Estat amb les comunitats de cara a la desescalada.
En aquest context, Pedro Sánchez s'ha hagut d'enfrontar novament a una jornada de retrets al parlament. Els ha rebut de la dreta i l'extrema dreta, que l'ha amenaçat amb una moció de censura. I els ha rebut dels seus propis aliats i socis, com els independentistes, que han acabat votant tots en contra. Ha estat simptomàtic que el diputat de Compromís, Joan Baldoví, l'hagi enviat "al racó de pensar", malgrat facilitar-li la nova pròrroga. La principal font de conflicte: la retenció del comandament únic de l'Estat.
Sánchez en defensa del comandament únic
Amb poc èxit, Sánchez ha intentat apagar les crítiques per centralista. Ha començat la seva intervenció davant la cambra prometent que les comunitats tindran un "paper protagonista" en la desescalada. Podran proposar unitats territorials i mesures addicionals al pla de desescalada "amb la deguda justificació". Fins i tot “tindran capacitat interpretativa” de les mesures tenint en compte la complexitat i la decisió final serà "preferentment consensuada". Però l'última paraula la tindrà el ministeri de Sanitat.
En el torn de rèplica, tot i que ha negat la recentralització de competències, s'ha vist obligat a defensar el comandament únic tan criticat. Sánchez ha recordat que el president Torra va demanar des del principi la limitació de la mobilitat entre províncies. I ho ha fet servir per defensar l’estat d’alarma: “El Govern de la Generalitat no té instruments jurídics per a tancar Barcelona. No els té”. Segons ha defensat, això només ho pot fer el govern espanyol amb l’estat d’alarma. També ha menyspreat el desconfinament per zones sanitàries a Catalunya: "La gent no sap les fronteres d’una àrea sanitària. Vostè les sap, senyor Rufián?”.
Trencament amb l'independentisme
En aquesta quarta pròrroga, ni ERC, l’últim dels independentistes catalans, s’ha abstingut. L’enuig s’ha notat i molt en la intervenció de Gabriel Rufián, que ha dit prou. “Si tan progressistes i dialogants són, que es noti”, ha etzibat el portaveu republicà, que ha reiterat l’advertència que ja va fer durant el debat d’investidura fa quatre mesos: "Sense diàleg no hi ha legislatura”. Rufián ha defensat que “hi ha alternativa a la recentralització, la militarització i la regressió de drets civils”.
Junts per Catalunya ja hi havia votat en contra ara fa dues setmanes, i no s'ha mogut d'allà. Laura Borràs ha retret al president del govern espanyol el pacte assolit amb Ciutadans per prorrogar l'estat d'alarma pel coronavirus. "Ens deien que no hi havia pla B i han acabat aprovant un pla C, de Ciutadans", ha ironitzat la portaveu de la formació al Congrés. "Les seves aliances han mutat abans que el virus. Ha improvisat mesures i suports", ha lamentat Borràs.
Per la seva part, Mireia Vehí ha denunciat, novament, que el govern espanyol vulgui utilitzar l'estat d'alarma per a “saquejar les arques públiques” i crear un “estat de setge” per retallar llibertats. La diputada de la CUP ha rebatut els arguments de l'executiu: “No és cert que sigui l’única forma de confinar, hi ha lleis”. En aquest sentit, ha defensat que "des de l'esquerra sempre hi ha una alternativa".
Casado: "Vostè és l'error absolut"
Tot i que a aquestes altures els seus vots ja eren irrellevants, el PP finalment ha optat per l’abstenció a la quarta pròrroga de l’estat d’alarma. Així ho ha anunciat Pablo Casado des del mateix faristol del Congrés dels Diputats, des d’on ha avisat que serà l’últim cop: “Si no troba un pla B en 15 dies, no torni a demanar lleialtat i unitat a l’oposició”. En un discurs molt dur, el cap de l'oposició ha fet servir expressions com “baixesa moral” per referir-se al govern espanyol. Parafrasejant Sánchez, que ha avisat que aixecar l'estat d'alarma seria un "error absolut", Casado li ha replicat a Sánchez que ell "és l'error absolut".
Abascal amenaça amb moció de censura
L'extrema dreta amenaça a recórrer a tots els mecanismes al seu abast per lluitar contra el govern "socialcomunista". Aquest mateix dimecres, Santiago Abascal ha amenaçat Pedro Sánchez amb la presentació d'una moció de censura, perquè cadascun dels 350 diputats s'hagin de pronunciar sobre la continuïtat del govern de coalició. El reglament estableix que cal una desena part dels diputats per a presentar-la, que serien 35 escons. Vox en té ara mateix 52, així que els números li sortirien.
Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món