Pedro Sánchez ha tornat aquest dimecres al Congrés dels Diputats per a sotmetre’s al seu control, després d’absentar-se la setmana passada. Ho ha fet l’endemà d’haver calmat les aigües a la Comunitat de Madrid, a base de cedir davant les exigències d’Isabel Díaz Ayuso: mesures idèntiques per a totes les grans ciutats espanyoles. Ha fet servir aquest pacte amb la Puerta del Sol com a exemple de mà estesa davant del PP de Pablo Casado, enrocat en la confrontació. No ha servit de res. La direcció estatal dels populars han seguit amb la seva allau de retrets, barrejant tota mena de qüestions. "Més PCR i menys CDR", ha arribat a reclamar Teodoro García Egea, mà dreta de Casado. La monarquia s'ha convertit en el nou ariet de batalla.
En la seva pregunta al president espanyol, el cap de l’oposició ha fet el còctel habitual, acusant La Moncloa d’obrir una “crisi constitucional” després de “dos anys de deslleialtat” al rei Felip VI, “símbol de la unitat i permanència de la nació espanyola” durant els últims cinc segles. També ha retret els suposats indults als presos polítics catalans i l’acostament de presos bascos. “Si li queda una mica de dignitat, cessi el seu govern radical i trenqui amb els seus socis”, li ha etzibat Pablo Casado.
Després d’omplir-se la boca amb la monarquia, Sánchez li ha fet un avís: “Vagi amb compte. Abans van erigir-se en els defensors de la unitat d’Espanya davant l’independentisme i ja veu com vam acabar”. El president espanyol ha repassat totes les mesures adoptades per a “protegir els espanyols”, des de la pròrroga dels ERTO fins a les ajudes als autònoms. “Què fa vosté a part d’insultar? Inventar-se amenaces fictícies”, ha replicat. En aquest punt, li ha reclamat “unitat” com el govern espanyol està fent, per exemple a la Comunitat de Madrid.
Conferència de presidents amb la Comissió Europea
En resposta al PNB, Pedro Sánchez s'ha compromès a implicar les comunitats autònomes en la gestió dels 140.000 milions d'euros que arribaran del fons europeu. En aquest sentit, ha aprofitat per anunciar una conferència de presidents entre finals d'octubre i principis de novembre, que comptarà amb la presència d'Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea. Ha subratllat que la voluntat del govern d'Espanya és "cogovernar aquests fons" perquè moltes de les competències on han d'anar a parar aquests diners estan en mans de les administracions autonòmiques.
Pressupostos “progressistes”
La portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha estès la mà per a fer uns pressupostos “progressistes” amb la majoria de la investidura, però ha avisat que “no són possibles amb la dreta”. Sánchez ha replicat que “evidentment” els pressupostos seran progressistes en el seu “contingut”, però també ha insistit que vol “acords extraordinaris” amb totes aquelles forces que no s’autoexcloguin. Aquests “acords extraordinaris” inclourien el Ciutadans d’Inés Arrimadas.