Llum verda a la que diu ser la sisena i última pròrroga de l’estat d’alarma fins al 21 de juny. A diferència d’ocasions passades, Pedro Sánchez ha arribat avui al Congrés dels Diputats amb els vots lligats. I ho ha fet portant a l’extrem la seva geometria variable. Amb una mà, ha refet els ponts amb ERC i ha retingut el del PNB. Amb l’altra, ha reeditat per tercer cop en un mes un pacte amb el Ciutadans d’Inés Arrimadas. Des de La Moncloa han treballat de valent per fer “perfectament compatibles” aquests acords. El ple d’aquest dimecres, això sí, ha fet esclatar de nou les diferències de l’independentisme català.

Aquest cop, Sánchez ha arribat al Congrés dels Diputats amb els comptes ja fets, amb els mateixos però menys no. Ha rebut 177 vots a favor, els del PSOE, Unidas Podemos, Ciutadans, el PNB, Més País i altres formacions minoritàries. Ha rebut 155 vots en contra, els del PP, Vox, JxCat, la CUP i Compromís. I hi ha hagut 18 abstencions, les d’ERC i EH Bildu.

Durant la seva intervenció, Sánchez ha venut els termes d’una pròrroga “nova” i definitiva de l’estat d’alarma. Aquest cop, a partir de la fase 3, els presidents autonòmics seran les autoritats delegades competents, les qui prendran les decisions i fins i tot decidiran quan acaba aquesta última etapa. Finalitzada, els territoris en la “nova normalitat” i s’aixecarà l’estat d’alarma. “Hem passat del comandament únic a la cogovernança, i de la cogovernança a la governança plena”, ha defensat.

Aquesta sisena i última pròrroga ha estat possible gràcies als acords amb ERC, amb qui han refet els ponts, i amb el PNB. Les dues van posar damunt la taula el retorn de les competències a les comunitats. Un cop ja garantits aquests suports, però, Sánchez va tornar a exhibir la seva geometria variable extrema, tancant un tercer pacte amb Ciutadans. Els termes de “mesures idèntiques per a tota Espanya” van alarmar els socis de la investidura. La Moncloa es va afanyar a calmar els ànims: ni anul·la la descentralització ni posterga la taula de diàleg.

De fet, durant la seva resposta als grups independentistes, el president espanyol ha exhibit guant de seda, més amb Gabriel Rufián que amb Laura Borràs. Malgrat que no havia quedat per escrit, Sánchez s’ha compromès a tornar a la taula de diàleg quan passi la crisi sanitària. “Si pot ser al juliol, millor que millor, significarà que hem superat la crisi”, ha dit davant l’hemicicle. Els compromisos de la investidura continuen, de moment, intactes.

Les diferències entre ERC i JxCat esclaten

La sisena pròrroga de l’estat d’alarma també ha servit d’escenari per un nou pols entre JxCat i ERC. Els dos partits han exhibit les seves diferències des de la tarima del Congrés, i han convertit els seus discursos en un intercanvi de retrets. L’enèsima picabaralla entre els dos socis de Govern a la Generalitat arriba després que aquest cap de setmana el president Quim Torra critiqués l’acord dels republicans amb Sánchez i avisés que no vinculava al Govern. 

 

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha tret pit del pes dels seus 13 diputats, ha defensat que els utilitzarà “li pesi a qui li pesi” i ha defensat que ERC decideix per ella mateixa. “Per ERC parla i decideix ERC, des de Brussel·les a Martorelles passant pel Congrés i el Parlament. No som els criats de ningú”, ha defensat Rufián, en un discurs on també ha tornat a treure el fantasma de Jordi Pujol i Convergència. Les paraules del republicà no han agradat gens a la portaveu de JxCat, Laura Borràs, que ha titllat el discurs d’“innecessari i ofensiu" i ha assegurat que mirar més “al passat que al present i al futur”. Borràs també ha reclamat unitat i “deixar d’atacar-nos a nosaltres mateixos”.

 

Al mateix temps que les diferències entre els dos grans partits independentistes sortien a la llum al Congrés també ho feien al Parlament, encara que d’una forma més continguda. Malgrat que el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès van intentar mostrar aquest dimarts certa unitat en una compareixença conjunta per presentar la creació d’un grup d’experts postcoronavirus, en la que van evitar tocar la polèmica de l’estat d’alarma i l’horitzó electoral, el malestar entre les dues formacions s’ha tornat a fer evident a la cambra catalana amb un nou intercanvi de retrets

Ciutadans es posa de perfil 

Ciutadans s'ha hagut d'empassar el gripau del pacte amb ERC per tenir una quota de protagonisme en la governabilitat d'Espanya. Fa dues setmanes avisaven que pactar amb ells era incompatible amb fer-ho amb l'independentisme, i que la taula de diàleg seria una línia vermella. El seu portaveu, Edmundo Bal, ha justificat el seu vot davant la cambra per responsabilitat. S'ha dirigit a Sánchez: "No ens agrada gens ni vostè ni els seus socis de coalició, però som el centre moderat i li hem de donar suport pel bé dels espanyols". Ha sostingut que hi votarien a favor "amb la consciència tranquil·la pel nostre deure de ser un partit d’Estat". Forma part de la nova estratègia sota el lideratge d'Inés Arrimadas.

La dreta torna a escalfar el debat

De nou, la manifestació del 8-M, celebrada just una setmana abans de l’inici de l’estat d’alarma, ha centrat les crítiques de la dreta contra el govern, a qui han qualificat d’”irresponsable” per no prohibir-la. “Cridar visca el 8-M és cridar visca la malaltia i la mort”, ha arribat a afirmar el líder de Vox, Santiago Abascal, que també ha assegurat que “desenes de milers d’espanyols han mort pel sectarisme i la negligència criminal d’aquest govern”. 

No ha estat l’únic. El líder del PP, Pablo Casado, ha acusat Pedro Sánchez d’amagar el nombre real de morts per Covid-19 i l’ha qualificat del president “més radical de la història d’Espanya”. “Ser feminista no és posar en risc la vida de centenars de milers de dones, lliçons de feminisme a nosaltres cap”, ha defensat el popular. A més, Casado ha anunciat que demanarà crear una comissió d’investigació sobre la gestió de la pandèmia. 

 

"Visca el 8-M"

I és que si un tema ha sobrevolat tot el debat de la pròrroga de l'estat d'alarma ha estat el ministre Fernando Grande-Marlaska, el coronel Diego Pérez de los Cobos i l'informe sobre la manifestació del 8-M. Sánchez ha rebutjat els vincles que fa la dreta entre la propagació del coronavirus i el feminisme: "Ho diré alt i clar: visca el 8 de març". També ha sortit a fer costat al seu ministre de l'Interior, objectiu de tots els atacs: "El ministre de l’Interior que està destapant aquesta mal anomenada policia patriòtica és el ministre Marlaska. Per això vostès l’ataquen".

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram