Hi ha cursa per desescalar com més aviat millor. Fins a quinze comunitats autònomes han proposat que totes les seves unitats territorials passin de la fase 0 a la fase 1 el pròxim dilluns 11 de maig. Així ho han traslladat al ministeri de Sanitat, que en virtut del comandament únic té l'última paraula. Només hi ha dues excepcions en aquest sentit: Catalunya i Castella i Lleó. Fins i tot la Comunitat de Madrid, malgrat ser el principal focus de contagi, ha reclamat el canvi de fase. Salvador Illa prendrà la decisió final després de conèixer l'informe tècnic de Salut Pública, molt probablement entre el divendres a la nit i el dissabte al matí.

A diferència de la resta, Catalunya només proposa que avancin a la següent fase tres de les nou regions sanitàries: les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i l'Aran. Les altres sis continuarien en fase zero. Per la seva banda, el govern de Castella i Lleó només proposa 26 de les 247 àrees sanitàries per a la següent etapa del desconfinament. Un altre cas és el d'Andalusia, que ha proposat que les vuit províncies passin de fase, però amb restriccions als districtes centrals de Granada i Màlaga.

A la banda contrària, l'Aragó està negociant que fins i tot algunes de les seves comarques passin directament a la fase 2, per l'absència de casos i la baixa densitat de població. El govern aragonès ho està negociant amb el ministeri de Sanitat.

El cas més polèmic és el de la Comunitat de Madrid, la regió espanyola amb més casos positius i defuncions per coronavirus. Tot i això, el govern autonòmic ha proposat passar a la següent fase. La presidenta, Isabel Díaz Ayuso, inicialment va expressar els seus dubtes, però el vicepresident Ignacio Aguado va defensar que estaven preparats. Preveuen l'ús generalitzat de mascaretes a la via pública.

Aquest dijous a la Moncloa, en roda de premsa, el doctor Fernando Simón ha indicat que "probablement o divendres a la nit o dissabte haurà d'estar presa la decisió". La decisió l'adoptarà el ministre Salvador Illa, "d'acord amb les comunitats autònomes" i després de valorar un "informe tècnic específic" elaborat per un equip de dotze persones de la direcció general de Salut Pública.


Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món