Brides-dins

Desconsol entre les núvies catalanes. Alberto Palatchi, propietari de Pronovias, ha enviat un comunicat als seus treballadors on explica que en una Catalunya independent la seva empresa resultaria “difícilment viable” i per tant podria veure’s obligat a marxar. Palatchi pren postura pocs dies després que el seu cunyat, Jorge Gallardo, president de la farmacèutica Almirall, difongués un vídeo a través de la intranet corporativa per advertir els seus assalariats de les “conseqüències negatives” que una declaració d’independència tindria per als seus interessos. Així, amb el risc de quedar sense vestits de núvia i patint per l’Almax –just ara quan més falta farà–- Catalunya enfila la darrera setmana de campanya.

No és normal –de fet és absolutament anormal i inèdit– que les empreses es posicionin davant els seus treballadors sobre el vot en unes eleccions. Tampoc passa sovint que el Banc d’Espanya, a través del seu governador, Luis María Linde, prengui partit una setmana abans dels comicis. Però així ha estat. Linde ha afirmat en un esmorzar informatiu a Madrid que existeix un risc de corralito en cas que Catalunya tirés endavant el procés independentista. Aquest procés provocaria, segons va dir, la sortida de la UE i perdre l’accés a la liquiditat del Banc Central Europeu.

De poc ha servit que afirmés també que aquest era un “futurible altament improbable”. El governador del Banc d’Espanya encara s’estava prenent el cafè a Madrid quan les reaccions han sorgit en cascada des de les diferents seus electorals de les formacions contràries al procés.

Dret a la fatiga

L’ofensiva econòmica i financera és tan contundent, que ha obligat a reaccionar la candidatura de Junts pel Sí. El cap de llista, Raül Romeva, el número quatre Artur Mas, i el cinc, Oriol Junqueras, han comparegut plegats a la fàbrica de Fabra i Coats de Barcelona.

A l’antiga filatura, avui centre d’art contemporani, s’hi pot visitar una exposició sota el títol Indisposició general. Assaig sobre la fatiga, on es reivindica el dret de les persones a estar cansats.

Una ubicació perfecta per a la roda de premsa de Junts pel Sí, que efectivament comença a mostrar certa fatiga davant els arguments del “no”.

En el cas d'Artur Mas, no només cansament. Les seves declaracions rebufen indignació. “Dir que a Catalunya hi ha risc de corralito si s’independitza és immoral, indecent i d’una irresponsabilitat immensa”, ha subratllat.

La irritació que ha expressat el president ha arribat al punt que fins i tot s’ha saltat el manual de campanya en positiu que esgrimeix la seva candidatura. “Us imagineu que no hi hagués acord en el repartiment del deute públic? Com farien front a això? –s’ha preguntat. No hi ha més remei que posar-se d’acord, perquè el preu de no posar-se d’acord és impagable, d’entrada per Espanya”.

Romeva i Junqueras s’han encarregat de replicar els pronòstics que s'han exposat aquests darrers dies sobre la sortida de Catalunya de la UE en cas d’independència o sobre la marxa dels bancs. “Prou amenaces, prou estratègia de la por, que ja som grandets”, ha demanat el president.

Junts pel Sí considera que l’estratègia de la por en què s’ha instal·lat el govern espanyol no té l’efecte buscat. Episodis com la decisió de la Junta Electoral Central d’obligat TV3 a emetre actes de formacions contràries al procés diumenge a la tarda o el comunicat de la patronal bancària ajuden a mobilitzar encara més l’electorat sobiranista. “Ells parlen de por, nosaltres de dignitat”, explica un estrateg de la campanya.

Però les núvies segueixen preocupades i emmagatzemant Almax.