Quan l'any 2019 la cúpula d'ERC va endinsar-se en una negociació amb el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez, una part de les seves bases es va regirar. D'aquell malestar en va sorgir un corrent intern, el Col·lectiu Primer d'Octubre, contrari a fer president el líder socialista. La disputa es va acabar resolent sense gaire soroll, amb una consulta interna a la militància que va avalar per una àmplíssima majoria l'estratègia de la direcció. Ara, aquest sector advoca per una consulta interna sobre l'acord que es tanqui per fer govern a Catalunya i insisteixen a reactivar el camí de la unilateralitat. 

Des de dimecres passat i fins el 21 d'abril, els republicans han activat una ronda d'assemblees informatives amb les bases per exposar en quin punt es troba la negociació amb Junts i posar veu a l'acord subscrit fa setmanes amb a CUP. Segons fonts coneixedores d'aquestes trobades, els encarregats d'explicar l'estat de les converses són els integrants de l'equip negociador amb Junts, Sergi Sabrià, Marta Vilalta, Laura Vilagrà i Josep Maria Jové. Durant les assemblees només s'informa sobre el document que s'ha enviat a Junts per tancar un acord de govern, però no es comparteix el text en qüestió.

 

La consulta sobre la investidura de Sánchez

Durant la negociació per investir Sánchez, la cúpula d'ERC va acabar convocant una consulta interna amb una pregunta pensada per minimitzar riscos. "Estàs d'acord amb rebutjar la investidura de Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l'Estat a través d'una mesa de negociació?". El 94,6% van votar a favor, el Col·lectiu Primer d'Octubre, inclòs. 

La unilateralitat

Ara, aquells mateixos militants han emès un comunicat en el qual demanen a l'executiva que qualsevol acord per la investidura d'Aragonès i la formació del nou govern se sotmeti abans a votació de les bases. Alhora, subratllen la necessitat que ERC posi sobre la taula que no descarta "la via unilateral, com a tercera opció, i malgrat la prioritat és la via acordada". Per això, conviden Aragonès i companyia a "passar al següent pas", tal com preveu la ponència política dels republicans, i que consisteix en "l’enfortiment de les institucions catalanes i l’avenç reiterat a les urnes, la generació de grans consensos, i les complicitats i avals internacionals, són les opcions a treballar per aconseguir fer real aquesta segona via de forçar pactar un referèndum d’autodeterminació". 

Precisament el capítol de la unilateralitat va suscitar polèmica ara fa dos anys quan s'havia de celebrar el congrés del partit. Els impulsors del Col·lectiu Primer d'Octubre van pressionar per incorporar la menció a la via unilateral. Va ser a través d'una esmena a la ponència política presentada per la direcció. L'aposta per aquesta opció va acabar afegint-se als documents d'ERC, que la va incloure com alternativa al seu programa electoral, prioritzant, això sí, la via dialogada. 

A la imatge principal, membres del Col·lectiu Primer d'Octubre. / ACN