Álvaro de Orleans Borbón, cosí en tercer grau de Joan Carles, ha negat ser el seu "testaferro" o "fiduciari" i ha rebutjat que la Fundació Zagatka sigui una societat pantalla. Per mitjà d'un comunicat ha afirmat també que aquesta Fundació no està sent objecte de "cap procediment penal a Suïssa, Espanya o qualsevol altre país".
Segons Orleans Borbón, ell és l'"únic" fundador i propietari de la Fundació Zagatka i per tant, recalca que "és fals que sigui una societat pantalla o instrumental o estigui acusada de ser-ho". I afegeix que al seu equip legal li consta que no s'ha rebut citació de cap tipus per part de cap autoritat.
El cosí de l'emèrit ha realitzat aquestes afirmacions després de la regularització voluntària duta a terme per Joan Carles en relació amb els vols que li va finançar la Fundació Zagatka per uns 8 milllones d'euros i per la qual ha pagat gairebé 4,4 milions d'euros a Hisenda.
Decisió "aliena"
Segons el comunicat, la decisió de Joan Carles és "aliena" a ell i es tracta d'una iniciativa d'una "tercera persona, un contribuent espanyol, que tributa pels fons de què ha disposat". Per tant, insisteix, "no l'afecta en cap cas".
Segons exposa, la Fundació Zagatka es va constituir amb l'objectiu de "gestionar a nivell administratiu i financer" una part del seu patrimoni d'Álvaro i alhora "materialitzar la seva ajuda a la Casa Reial espanyola, com a part del llegat transmès pel seu pare," Álvaro de Orleans-Borbón i Saxònia-Coburg-Gotha, i el seu avi, Alfonso de Orleans i Borbó, específicament a Joan Carles, "rei en el moment de la creació de la mateixa".
Per aquesta raó, al·lega que part de l'objectiu de la Fundació, fruit del compromís heretat del seu pare i el seu avi, ha estat el de posar "voluntàriament" a disposició del Joan Carles "ajuda financera" per a l'atenció de despeses de viatge.
Versions no contradictòries
També rebutja que s'hagi produït contradicció entre la versió oferta per Álvaro de Orleans-Borbón i la regularització duta a terme per l'emèrit, encara que no dona més dades sobre això. Els Tècnics d'Hisenda apuntaven com a contradicció, en un comunicat recent arran de la regularització de Joan Carles, el fet que, en la comissió rogatòria del 16 d'agost de 2019, el fiscal suís relatés que el cosí del Rei havia declarat que li havia finançat viatges per valor de 3 milions d'euros.
A més, l'Associació de Tècnics d'Hisenda recordaven que en aquesta mateixa comissió rogatòria s'exposava que Álvaro de Orleans havia reclamat al Rei part de l'import dels viatges en conèixer que els havia realitzat Corinna, ja que aquesta persona no era del seu grat. Després de la qual cosa i per mediació de Dante Canónica, li van ser ingressats 2,86 milions d'euros el 4 de gener de 2011 al compte de la Fundació Zagatka.
Segons Alvaro de Orleans, el comunicat de la defensa legal de Joan Carles no afirma en cap moment que aquest hagi prestat serveis a la Fundació Zagatka. I precisa que els "serveis" als quals es refereix el comunicat formen part de les despeses de viatge, com poden ser serveis d'agències de viatge.
Únic propietari de Zagatka
En aquest punt, insisteix que "el fet que el rei hagi regularitzat la seva situació tributària no significa, en absolut, que la Fundació Zagatka o els seus fons fossin de la seva propietat" i reitera que aquesta "pertany única i exclusivament" a Álvaro de Orleans-Borbón, "fundador i únic propietari de la mateixa".
En el comunicat s'afegeix que Álvaro de Orleans-Borbón descendeix d'una família que, "atesa la seva elevada posició econòmica, ha transmès a les seves generacions el compromís de suport a altres monarquies". Recorda que la mare d'Álvaro, Carla Parodi-Delfino, va heretar, juntament amb les seves dues germanes, una "important" fortuna del seu pare, Leopoldo Parodi-Delfino, un dels industrials italians més rellevants del Segle passat. I rebla al·legant que tant els seus progenitors com Álvaro "han administrat aquest patrimoni de forma reeixida encara que discreta".