Fa sis mesos, abans de l’estiu, María Dolores de Cospedal va arribar altiva al Congrés dels Diputats. La seva compareixença a la comissió d’investigació de la Kitchen havia estat desconvocada, però es va plantar igualment a la cambra baixa espanyola amb suposada voluntat de declarar hores després de ser imputada. Quan aquest dijous ha arribat finalment el seu torn i ja no està imputada, però, s’ha fet literalment el silenci. Després de llegir una breu declaració prèvia, s'ha acollit al seu dret a no declarar. Després, totes les preguntes han quedat a l'aire, sense respondre. Això sí, ha saltat en un moment: ho ha fet per a defensar la repressió policial de l’1-O.
Concretament, Cospedal ha volgut intervenir després de la intervenció de Josep Pagès, portaveu de Junts a la comissió, que l’ha interrogat per qüestions com l’Operació Catalunya, l’espionatge a dirigents independentistes o si es penedeix de l’operatiu de l’1-O per a “atacar” votants. Quan ha acabat Pagès, la secretària general ha demanat el torn per a assegurar que la policia “va defensar la legalitat vigent en contra dels qui van intentar provocar un cop d’Estat” i que “és fals que ataquessin legítims votants”. I ha reblat al respecte: “Defenso el que van fer i la seva funció”. També s’ha desmarcat sobre l’afirmació que alguns dirigents del PP han vingut a la política a “ficar la mà a la caixa”, assegurant que no és el seu cas, malgrat aparéixer el seu nom als papers de Bárcenas. L’ha amenaçat amb accions judicials.
També se les ha tingut amb Oskar Matute, diputat d’EH Bildu, que ha criticat les “accions” insinuades contra el portaveu de Junts. Cospedal ha volgut deixar clar, en resposta al representant de l’esquerra abertzale, que es referia a “accions judicials”, no a “una altra mena d’accions amb armes o el que sigui”.
Però més enllà de l'1-O i el comodí d'ETA, sobre l’Operació Kitchen, objecte d’aquesta comissió d’investigació, res de res. Ha arrencat la compareixença llegint una declaració prèvia, on ha recordat que està desimputada de l’Operació Kitchen però que la Fiscalia ha recorregut aquesta resolució davant l’Audiència Nacional. Per tant, s’ha acollit al seu dret a no declarar “en respecte al principi de divisió de poders, a l’administració de justícia a les resolucions judicials i també al dret de defensa”. I efectivament Cospedal no ha respost cap pregunta sobre l’operatiu parapolicial per robar documentació comprometedora a l’extresorer del PP Luis Bárcenas. A mitja sessió també ha volgut deixar clar que el passat juny pretenia declarar però que la compareixença va ser ajornada i ara ha canviat la situació processal. “No és cap excusa”, ha insistit.
S’han quedat un munt de preguntes sense respondre del PSOE, d’Unidas Podemos, de Junts i d’EH Bildu, que li han retret l’actitud. Interrogants que van des de la seva relació amb l’excomissari Villarejo fins al seu coneixement sobre la trama Gürtel. Però no hi ha hagut més resposta que el silenci. De vegades, simplement s’ha quedat mirant fixament els portaveus en ús de la paraula. En altres ocasions s’ha dedicat a prendre suposades notes, però sense obrir boca.
Per la resta, res de res. Cospedal ni tan sols ha intervingut quan el representant de l'extrema dreta de Vox li ha agraït els serveis prestats a Espanya. Tampoc quan el portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, ha tancat files amb ella en defensa de la repressió de l'1-O contra la "matraca independentista". Avui, a la sala Prim del Congrés dels Diputats, s'ha fet un silenci selectiu.