"Tres anys són un bon cicle". Fernando Sánchez Costa ha decidit fer cas a aquest mantra autoimposat i deixarà de ser president de Societat Civil Catalana ben aviat. En concret, el dia 3 d'abril. La Junta Directiva de l'organització espanyolista va anunciar ahir que convocava per aquesta data la pròxima Assemblea de l'entitat i, com ja va anunciar fa uns mesos, Costa no es presentarà a la reelecció. Així, després de tres anys de lideratge marcats per les seves càrregues contra l'independentisme en l'etapa posterior al referèndum de l'1 d'octubre, hi haurà relleu en la presidència de l'organització. I, per trobar-la, Societat Civil Catalana no ha buscat gaire lluny de casa.
Elda Mata és qui es postula com a candidata oficialista per a substituir Sánchez Costa. La Junta Directiva actual ha acordat avalar l'aposta de la vicepresidenta de l'entitat, que ara buscarà liderar el futur de SCC. Això, si els socis ho avalen. L'actual líder l'ha descrita com una dona "forjada en la defensa dels valors constitucionals a Girona des de la plena autonomia política". "Ens ha mostrat una gran capacitat de gestió i una defensa apassionada i rigorosa dels drets i les llibertats cíviques", ha dit Costa en un comunicat públic que ha compartit a Twitter.
Qui és Elda Mata?
La possible substituta ha tingut la seva pròpia trajectòria empresarial i social, però durant el seu període a SCC ja ha deixat clara la seva visió, que no se separa gaire de la línia tradicional de l'organització espanyolista. De fet, n'és un reflex honest. En diverses entrevistes ja ha criticat la immersió lingüística, abans, fins i tot, que aquesta fos qüestionada per la sentència del 25% del TSJC; també ha defensat que no existia un clamor popular favorable a la independència abans de l'1-O; i ha denunciat que hi ha zones de Catalunya on els ciutadans pateixen una mort civil.
Comiat de Sánchez Costa
L'encara president de Societat Civil Catalana ha aprofitat el seu comunicat per a fer un comiat públic abans d'abandonar la seva posició, i ha celebrat l'etapa que ha viscut al capdavant de l'entitat. "Tot i el clima de polarització, hem mantingut la unitat interna. Som la prova empírica que la concòrdia constitucional és i hauria de ser possible", ha afirmat. I ha defensat la importància de moure's seguint un doble patriotisme: "un amor sincer per Catalunya i un compromís profund amb aquest projecte històric comú, amb aquesta gran nació, que és Espanya". "Un doble patriotisme que també s'expressa en la defensa de l'estat de dret, perquè el procés independentista ens ha gravat a foc l'experiència que, on no es compleix la llei, regna la discòrdia i s'imposa la decadència", ha declarat.
I no ha pogut evitar fer una reivindicació oberta del constitucionalisme. "Societat Civil Catalana ha mantingut una amplíssima transversalitat perquè ens hem limitat a aquest espai comú tan ampli que són els valors constitucionals", ha dit, abans de lloar la carta magna espanyola: "Espanya no neix i no s'esgota en la Constitució, però mai s'havia expressat amb un equilibri tan magistral com en la Constitució de 1978 el que és i pot ser Espanya, com un magnífic acord entre tradició i futur, unitat i diversitat, nació i nacionalitats, llibertats i igualtat, drets i responsabilitats". "Per això, més que el problema, la Constitució és la via segura i equilibrada per a totes les nostres crisis", ha conclòs.