L'exvicepresident del Parlament Josep Costa ha demandat l'Estat espanyol davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per "vulnerar" la inviolabilitat parlamentària de la Mesa. Costa ha anunciat que ha presentat la tercera denuncia contra Espanya per "defensar la sobirania" de la Cambra catalana. L'exdiputat sosté el seu argumentari a través d'una cita del TEDH: "La inviolabilitat parlamentària és absoluta, no permet cap excepció, no admet cap mesura d'investigació i continua protegint els parlamentaris després de la fi del seu mandat". Costa ha exposat davant del tribunal europeu que es va veure sotmès a "una persistent coacció" per part del govern espanyol i el Tribunal Constitucional, que "pretenien imposar la prohibició de qualsevol debat parlamentari sobre l'actuació del rei d'Espanya i sobre l'autodeterminació de Catalunya".
Costa ha denunciat a Estrasburg que "per primera vegada" a la història de l'Estat espanyol es "pretén jutjar un grup de diputats exclusivament per no haver impedit determinats debats que podien implicar l'expressió de posicionaments crítics o dissidents amb el rei d'Espanya o favorables a l'autodeterminació de Catalunya". Segons l'exvicepresident del Parlament, aquesta "violació de la inviolabilitat parlamentària" no només representa una "ingerència inacceptable" en l'autonomia del parlament, sinó també "la vulneració dels drets invocats".
Costa, recusa el seu jutge
L'embat judicial de Costa no té fi. També ha recorregut que el jutge que va ser apartat del seu cas per sospita de falta d'imparcialitat decideixi els seus magistrats suplents. La sala de recusacions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va acordar el passat 30 de juny recusar el president de l'alt tribunal català, Jesús María Barrientos, del judici a l'expresident del Parlament Roger Torrent i als membres independentistes de la seva Mesa -entre ells, Costa-, en veure "compromesa" la seva "aparença d'imparcialitat" per abandonar el 2018 un acte en el qual Torrent va parlar de "presos polítics". La setmana passada, el TSJC va tornar a donar la raó a Costa i va apartar al magistrat Carlos Ramos del judici per desobediència a Torrent, Costa i altres exmembres de la Taula.
Costa ha atribuït la designació dels nous magistrats suplents a Barrientos, fet que considera "absolutament inaudit i irregular", per la qual cosa ha decidit interposar un recurs contra la proposta de substituts. Des de Twitter, Costa ha explicat la seva decisió de presentar un recurs d'alçada davant el Consell General del Poder Judicial, que disposa d'un termini màxim de tres mesos per dictar i notificar la seva resolució. "És absolutament inaudit i irregular que un magistrat recusat i apartat d'una causa triï qui l'ha de substituir. Per això he interposat un recurs davant el Consell del Poder Judicial contra la decisió de Barrientos de proposar magistrats suplents per jutjar-nos els dies 5, 6 i 7 d'octubre", ha exposat.