L'exdiputat de Junts i exvicepresident de la Mesa del Parlament Josep Costa ha presentat una denúncia a títol personal davant el Comitè de Drets Fonamentals de les Nacions Unides. L'exvicepresident del Parlament ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que ha demandat l'estat espanyol davant l'ONU "per tal que determini si s'han vulnerat els drets fonamentals dels membres de la Mesa".

Aquesta demanda l'ha presentat Costa a títol personal. Ara bé, espera que si l'ONU li dona la raó, això crearia jurisprudència i beneficiaria la resta de membres de la Mesa.

Confiança en les Nacions Unides

Costa ha indicat que confia en les Nacions Unides i ha assegurat que "en qualsevol lloc del món, si els expliques que es jutja un diputat o un membre d'una mesa d'un Parlament per les decisions d'aquell Parlament, no ho entenen. No conec cap precedent semblant en cap democràcia".

Josep Costa  Maria Contreras Coll   18

Josep Costa a les escales del Parlament / Mireia Coll

En la mateixa línia, ha assegurat que acudirà a "totes les instàncies internacionals", ja que es nega a acceptar la potestat d'un tribunal per jutjar l'activitat parlamentària. "Un tribunal de l'ordre penal no té cap competència per discutir el que s'ha fet en un Parlament, això té a veure amb la separació de poders", ha sentenciat.

El passat 17 de març, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va admetre a tràmit la querella de la Fiscalia contra l’expresident del Parlament Roger Torrent i els membres sobiranistes de la seva Mesa, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado, per haver permès el debat de dues resolucions sobre l'autodeterminació i la monarquia. La Fiscalia els acusa de desobediència per haver admès a tràmit i permès que es debatés al ple el text de dues resolucions, una el 12 de novembre del 2019 i l'altra el 26 de novembre del 2019, tot i els advertiments dels lletrats de la cambra perquè això podia vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional. 

Repetició d'eleccions

D'altra banda, Costa ha fet referència a les negociacions entre ERC i Junts per poder investir president Pere Aragonès: "És pitjor enterrar l’1-O que anar a noves eleccions". Costa ha advertit de l'error que suposaria "fer una cosa similar al referèndum de l'1 d'octubre del 2017", ja que "el dret a la independència ja ens l’hem guanyat i l’hem confirmat el 14-F (quan es van celebrar les darreres eleccions)”. 

Tot i que amb la renúncia de Carles Puigdemont del seu escó al Parlament, Costa podia mantenir-se a la cambra catalana, va decidir no agafar l'acta i tornar a la vida acadèmica. Segons ha explicat, es tracta d'una decisió meditada des de feia temps i que va acabar de prendre després de veure l'escenari "d'atzucac" que han deixat les eleccions del 14 de febrer.

Es tracta, segons l'exvicepresident del Parlament, d'un "empat infinit" entre les estratègies independentistes que veu "incompatibles". I ha arribat a la conclusió que pot ajudar més des de fora que no pas des de dins de la política.

"És complicat fer govern si els desacords són tan grans. Entre esperar a la propera generació i persistir fins a ser independents, quin és el punt d'acord entre les dues estratègies? Jo no el sé veure, i el problema de fons és aquest", ha argumentat.

 

Foto principal: L'exvicepresident del Parlament Josep Costa / Sergi Alcàzar