El jurista Josep Costa ha assegurat que després del dictamen de la Comissió de Drets Humans de l'ONU contra Espanya per haver vulnerat els drets polítics d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull, perquè els va suspendre de diputats abans que existís la condemna, és una bona notícia de cara a la resolució que ara han d'emetre les Naciones Unides sobre el president Carles Puigdemont.
"Anticipa una resolució favorable (aviat) al president Carles Puigdemont, el primer a portar el seu cas a l'ONU després del bloqueig de la seua restitució i la posterior suspensió", ha apuntat. El recurs que avaluaran les Nacions Unides és sobre la negativa del llavors president del Parlament, Roger Torrent, de no activar la seva investidura, i de la decisió de la justícia espanyola de suspendre'l de diputat.
Cal tenir en compte que els posicionaments de l'ONU no són vinculants, però tenen una gran influència, fins al punt que tant el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) com el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) els tenen en molta consideració.
Segons Costa, el que ha dict ara el comitè de l'ONU és que s'ha vulnerat l'article 25 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, que recull "el dret de tots els ciutadans a triar els seus representants".
Aquest article indica el següent: "Tots els ciutadans gaudeixen, sense cap distinció de les esmentades a l'article 2 i sense restriccions indegudes, dels següents drets i oportunitats:
a) De participar en la direcció dels assumptes públics directament o per mitjà de representants elegits lliurement.
b) De votar i escollir en eleccions periòdiques i autèntiques realitzades per sufragi universal i igual i per votació secreta que garanteixi la lliure expressió de la voluntat dels electors.
c) De tenir accés, en condicions generals d'igualtat, a les funcions públiques del seu país.
Costa ha lamentat l'actitud del govern de Pedro Sánchez contra aquest posicionament de l'ONU. "El govern del PSOE ha defensat l'actuació d'Espanya davant l'ONU insistint que els diputats suspesos varen acceptar ser substituïts i això va preservar la majoria parlamentària. Només aquest fet ja demostra l'error d'acatar la suspensió i renunciar a plantar batalla", ha afegit.
Repercussió en el cas de Laura Borràs
Segons el jurista, el que ha decidit l'ONU té una repercussió directa en la decisió del PSC, ERC i CUP de suspendre la presidenta del Parlament, Laura Borràs a la Mesa, perquè tampoc en el seu cas existeix condemna. "La resolució d'avui també és un avís a navegants per als que es dediquen a suspendre diputats alegrement. És igual que ho prevegi una llei, un reglament o una encíclica papal. La representació democràtica és una cosa molt seriosa. El vot de la gent mereix un respecte", ha conclòs.
Demà dijous està prevista una nova reunió de la Mesa del Parlament, on es debatrà una petició de Junts per revertir el cessament.
Aquest és el fil de Josep Costa: