Carlos Mazón està en l’ull de l’huracà mediàtic des que la DANA va arrasar l’Horta Sud del País Valencià el 29 d’octubre i per la seva negligent gestió al capdavant de la crisi de la catàstrofe que s’ha emportat la vida de 218 persones i encara es busca a 13 més desaparegudes. Al president valencià del Partit Popular ja se’l considera un cadàver polític que aguanta perquè la seva caiguda podria arrossegar Alberto Núñez Feijóo. La seva imatge carismàtica, simpàtica i propera ha caigut en picat entre els valencians, el seu partit tampoc li ha donat el suport públic incondicional que necessitava, i Mazón travessa els pitjors moments de la seva vida professional, i un moment personal summament difícil, acusat públicament al carrer d’assassí i criminal, atacat amb fang i sentint-se víctima de boles sobre el dinar que va mantenir amb la periodista a la qual va oferir la direcció d'À Punt, la televisió pública valenciana, amb la qual va dinar durant cinc hores el dia de la catàstrofe. Boles, diu, que afecten la seva vida “personal”, com va reconèixer durant la seva compareixença davant les Corts, tot i que no les va voler desmentir.

La força de la família

Acorralat, desacreditat i humiliat, Mazón es refugia en allò que constitueix els fonaments de la seva vida. El president valencià és un home de profundes conviccions religioses i familiars. Mazón està casat amb Mamen, neboda d’una figura política socialista, l’ex diputat al Congrés entre 1982 i el 2000, Josep Beviá, amb la que té dos fills bessons, un noi i una noia, que ara tenen 17 anys, que considera el centre de la seva vida. “Per damunt de tot soc papà”, confessava Mazón en una entrevista. I en el seu perfil personal d’Instagram comparteix moltes escenes del dia a dia amb els seus fills; ballant i mostrant-se molt afectuós amb la seva filla, o sortint de marxa i compartint un mojito amb el seu fill, amb qui sol tocar la guitarra a casa, i compartint amb ells la devoció com a portants del Cristo de la Bona Mort d’Alacant per Setmana Santa. Si bé Mazón no té cap problema a mostrar públicament els seus fills, no hi ha pràcticament imatges públiques amb la seva dona, que prefereix mantenir-se fora del focus mediàtic. 

 

El president valencià manté la seva residència a Alacant i es desplaça durant la setmana a València per atendre les seves obligacions com a president de la Generalitat, per la qual cosa rep una compensació econòmica del 14% (11.224,32 euros) del seu sou brut anual de 91.398,24 euros. Segons va confessar, una de les pitjors coses que porta des que és president de la Generalitat és “que no desperto als meus fills als matins i no sentir algunes veus al matí”. El mateix Mazón ha reconegut que la família és un pilar per ell, el que li dona la força per continuar. “Els vaig demanar que em recolzessin en aquesta aventura de ser polític, perquè si no, no podria aguantar”, va reconèixer en una ocasió”.

Mazón i els seus fills bessons (Instagram)
Mazón i la seva filla, després del seu últim míting

 

Apassionat del 'running' i el futbol

Mazón és un apassionat de l’esport, practica el running -habitualment participa en les mitges maratons que se celebren a València o Alacant- i el que ningú diria, per la catalanofòbia que sempre acompanya les seves declaracions polítiques, és que sigui tot un aficionat culer, que es va iniciar en la fe blaugrana quan el Barça va fitxar Maradona en els anys 80, tot i que també presumeix de ser seguidor de l’Hèrcules CF de la seva ciutat natal, i de tots els equips valencians. El president de la Generalitat també és un gran aficionat a la lectura, afirma que devora llibres, i té com a escriptor de capçalera a Stefan Zweig, autor de dos llibres que recomana ferventment, Novel·la d’escacs i Viatge al passat; una afició que comparteix amb la seva mare, que és la seva gran “recomanadora de llibres”.

Mazón corrent en la mitja marató de València (Instagram)

 

Camí a Eurovisió

També és molt coneguda la seva afició per cantar, que va començar en els festivals estiuencs de la seva urbanització, cantant amb la seva germana, que li va impulsar a estudiar piano i solfeig i muntar alguns grups de música quan estudiava dret a la Universitat d’Alacant i va aprendre a tocar la guitarra. Eren èpoques de joventut al voltant de les fogueres a les platges de Sant Joan i el Postiguet. El grup més seriós que va muntar va ser Marengo, amb el que fins i tot va ser preseleccionat per cantar a Eurovisió, amb la cançó Solo tu

Estius de ‘Verano azul” i viatges a Lourdes 

Carlos Arturo Mazón Guixot va néixer el 8 d’abril de 1974 a Alacant explica que va tenir una infància feliç, amb estius com els de Verano azul (bicis, piscina, tenis, futbol, festes...), en la urbanització Vistahermosa d’Alacant, compartint aventures amb la seva germana i la seva colla d’amics. De més gran, gaudia dels viatges que feia amb els seus pares, molt aficionats a descobrir rutes del romànic i visitar pobles i esglésies. El seu pare, Carlos Mazón, que ja és mort, era hematòleg i va fundar el primer banc de sang d’Alacant, i també era el metge de la Delegació d’Alacant de l'Hospitalitat de Lourdes. Durant anys va acompanyar al seu pare en els seus viatges a Lourdes, que duraven tot un dia en tren. Allà va quedar marcat per la fe dels peregrins, la processó de les torxes, experiències impactants, com recordava amb molta emoció en una entrevista a Valencia Plaza; uns viatges que van alimentar la seva fervent fe cristiana.

“Tu solución, Mazón”

Quan tenia 12 anys, es va presentar per a delegat escolar, amb l’eslògan “Tu solución, Mazón”, i tot i que no va guanyar (va quedar segon), allà li va entrar el cuquet polític. Ja d’adolescent, a partir dels 15 anys, va viatjar durant els estius a estudiar anglès a Brighton i també a Wisconsin, als Estats Units, on recorda que va fumar per primera vegada, o va gaudir de la llibertat que li donava no estar sota el control dels seus pares. Quan va arribar l’hora de decidir a què es dedicaria, va optar per fer dret en comptes de seguir la tradició familiar d’estudiar medecina, i va entrar en política. Amb 18 anys es va afiliar al Partit Popular valencià i després de llicenciar-se, va començar a treballar com a advocat.

Vinculat a Zaplana

Però el seu camí es va creuar amb el d’Eduardo Zaplana, amb el que sempre se l’ha vinculat políticament. El 1999, sota el seu govern, va passar a ser el director general més jove de la Generalitat quan va ocupar la responsabilitat de dirigir l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ). Posteriorment, va tornar a Alacant i ser elegit regidor de l’Ajuntament de Catral, després va treballar a la Cambra de Comerç durant una dècada i a continuació va assumir la presidència de la Diputació d’Alacant (2019-2023). La seva cursa cap al lideratge de partit es va disparar, i en 2021 es va convertir en el nou líder del PPCV. D’allà, a ser el cap de llista del PP en les eleccions autonòmiques del 28 de maig de 2023, on el PP va obtenir 40 dels 99 diputats de les Corts Valencianes. Va ser investit president de la Generalitat el 13 de juliol del 2023 amb 53 vots a favor (PP i Vox) i 46 en contra (PSOE i Compromís), i va formar govern amb Vox fins que es va trencar el juliol del 2024 quan Santiago Abascal va anunciar el trencament dels pactes de govern, i Mazón va destituir als tres consellers la mateixa nit de l’anunci. Mazón havia acumulat una carrera política exitosa i ascendent, en un territori clau pel PP. Amb 50 anys, representava a la nova generació de líders populars amb projecció, i fins i tot alguns ja el veien com un futur candidat a presidenciable a Madrid. Fins que la DANA es va creuar en el seu camí el 29 d'octubre.

Mazón i l’independentisme

Una de les senyes d'identitat política Mazón ha estat l’enfrontament públic amb l’independentisme i la defensa de la identificació valenciana oposant-se molt vehement al concepte de Països Catalans i criticant a Junts i ERC per utilitzar-lo. “Venen parlant de Països Catalans des de fa massa temps, i mentre el PP estigui a la Comunitat Valenciana i mentre hi hagi una cosa que es diu Constitució i Estatut, no passarà, i cada vegada que algú aixequi una bandera dient 'Països Catalans', ens tindrà a nosaltres davant, perquè no som l'apèndix de ningú, no som el germà petit d'uns supremacistes de res (...) i no passarà”, va reblar. Mazón, fins i tot, ha tingut enfrontament amb periodistes per referir-se al País Valencià en comptes de Comunitat Valenciana, com el que va tenir amb un periodista d'ElNacional.cat. Mazón també esclata quan sen que a València es parla català i reivindica el valencià com a llengua pròpia, però en públic no ho predica amb l'exemple, com va demostrar en la recent compareixença de més de tres hores a les Corts Valencianes.

L'agost del 2024 Mazón també va tenir un enfrontament amb membres del col·lectiu Arran, que van cremar una imatge seva durant les festes de Gràcia, en resposta a què el president popular va criticar una pancarta que va penjar el grup independentista en la que es llegia “Benvingudes a la Vila de Gràcia. Això no és Espanya, som Països Catalans”. El líder popular a qualificar “d’insult supremacista” i tant ell com el PP van culpar Salvador Illa per permetre accions com aquella.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!