El politòleg Ramón Cotarelo s'ha preguntat en un article al seu blog sobre la nova entrada d'any, si el filòsof Alexandre Deulofeu no va errar per excés en els seus càlculs de prediccions matemàtiques en preveure la independència de Catalunya pel 2029 quan podria ser el 2019.
Segons Cotarelo, hi ha fets constatables que mostren que, si bé la República catalana no està consolidada, és evident que existeix "un poder dual de fet" a Catalunya. "L'Estat continua ostentant el monopoli de la violència, però a Catalunya hi ha en realitat dos poders que, a més, no col·laboren. Prova al canto: el desgavell dins dels Mossos arran del 21-D [la celebració del Consell de Ministres a Barcelona]. Aquesta dualitat es reprodueix a l'exterior. Espanya parla amb una veu, i Catalunya amb una altra a través del Consell per la República", afegeix.
Cotarelo assegura que l'insult del Mosso unionista a un manifestant durant el 21-D -"La teva República no existeix, idiota"- en realitat mostra aquesta dualitat. "A banda del fet que hi ha una República digital en marxa a través del Consell, la qüestió és si té existència material. Des del punt de vista independentista, sí, encara que en condicions precàries per l'hostilitat que troba a Espanya", apunta.
El politòleg es queixa que si bé la República té problemes de concreció, a Catalunya la monarquia ha desaparegut, i creu que això no ho analitza bé l'unionisme. Estem al seu entendre en un moment de transició, ple de contradiccions.
"Per a l'unionisme, al govern o a l'oposició, la República catalana és una quimera i a Catalunya no hi ha cap República. No obstant ha de veure que tampoc no hi ha cap monarquia. Que el Parlament n'hagi demanat formalment la supressió i que el Rei és persona non grata en multitud de municipis. En realitat, Catalunya viurà una situació d'interregne amb el càrrec de cap d'Estat en suspens, mentre no s'accepti la voluntat majoritària dels catalans", ha subratllat.
Cotarelo conclou que el desenllaç d'aquesta situació d'impàs pot arribar el 2019.