El politòleg Ramón Cotarelo ha valorat en el seu blog el discurs del president Torra, reconeixent que ell "es va quedar curt" quan va pronosticar que seria seguit amb molta atenció a la Moncloa, a la Zarzuela i a les cancelleries estrangeres. "Em vaig quedar curt. Era tanta la atenció que, al cap de 5 minuts d'acabar el discurs del president, ja corrien al ciberespai declaracions al respecte dels diferents líders polítics. El Govern [espanyol] va elevar el rang de la resposta a la categoria de roda de premsa de la seva portaveu, Isabel Celaá. Ha avisat el president de la Generalitat que les sentències dels tribunals s'han de complir. A la qual cosa ell contestarà que no a les sentències injustes", ha indicat.

Segons Cotarelo, aquests són els termes del conflicte: "l'Estat s'entesta a aplicar una legalitat la legitimitat de la qual és negada per la Generalitat". Al seu entendre, Torra va utilitzar formes suaus però amb un fons dur. "Puny de ferro en guant de vellut. Els principis i finals es mantenen: dret d'autodeterminació, independència, i pel camí, alliberament dels presos polítics". Considera que parlar tan sols d'una moderació del missatge i una contradicció per oferir un referèndum pactat és un "poti-poti que no cola".

El politòleg considera que el format de l'acte, al Teatre Nacional de Catalunya, va ser l'escenificació "d'una nova etapa en el procés a la independència". "Aquella en la qual, mitjançant la Diada i el primer aniversari de l'1-0, les institucions i els polítics tornen la veu a la ciutadania perquè aquesta renovi el seu mandat en els termes en què es produeixi. La veritable proposta de Torra és un recurs a la gent que és la veritable protagonista del procés. Per si algú en té algun dubte, ell mateix visualitza aquest recurs com una gran marxa pels drets civils i polítics, inspirada, probablement, en les grans marxes dels temps de la lluita per aquests drets als Estats Units", conclou.