Carles Puigdemont es va fer fonedís aquest dijous enmig d'un dispositiu de centenars de Mossos que blindaven el Passeig Lluís Companys i el Parc de la Ciutadella. En total eren 602 els efectius mobilitzats, segons ha explicat el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, en roda de premsa aquest divendres. Però Puigdemont va aconseguir escapolir-se, la qual cosa ha provocat l'enuig dels responsables policials. Tant la policia com l'entorn de Puigdemont coincideixen a negar que haguessin pactat una detenció. Amb tot, dues de les qüestions que han fet córrer més tinta les darreres hores és per què la policia no el van detenir quan el van tenir a l'abast i per quina raó hi havia una cadira de rodes al vehicle en què va marxar Puigdemont.

El president, que era a Barcelona des de dimarts, es va presentar pocs minuts abans de les 9 del matí de dijous al Passeig Lluís Companys per participar en un acte de rebuda en què l'esperaven uns milers de persones. Va arribar a l'Arc del Triomf des del carrer Trafalgar, al qual va accedir pel Passatge de Sant Benet. Allà l'esperava la plana major de Junts, que el va envoltar i el va acompanyar a una velocitat més que notable i enmig un núvol del càmeres fins a un tancat de seguretat muntat al voltant de l'acte. 

Un de set agents d'informació

Al costat de l'escenari hi havia un mosso d'informació. Era l'únic efectiu policial de l'àrea d'informació que estava en aquell punt del total de set agents d'aquesta àrea que el dispositiu policial havia destinat al Passeig Lluís Companys, segons s'explica a l'atestat policial al qual ha tingut accés ElNacional.cat. Aquest agent va detectar ràpidament l'arribada de Puigdemont i ho va comunicar per l'emissora, però no va actuar atesa la gran quantitat de persones que hi havia concentrades per rebre el president. De fet, Eduard Sallent ha admès que el dispositiu preparat no tenia intenció de detenir-lo allà. A més, les previsions policials era que hi acudissin poc més d'un miler de persones a l'acte i, finalment, van quantificar l'assistència en 4.500 persones.

L'agent de paisà va seguir Puigdemont però no va poder accedir a l'interior del tancat que envoltava l'acte perquè només es permetia l'entrada a les persones acreditades i el perímetre al voltant de l'escenari estava segellat per tanques lligades amb brides. No obstant això, des de l'exterior va seguir els moviments del líder de Junts.

Un cop dins, Puigdemont es va dirigir directament a l'escenari, on va protagonitzar una intervenció de cinc minuts, en finalitzar la qual va ser immediatament desallotjat de pel seu advocat, Gonzalo Boye. El mosso seguia els moviments, tot i que va ser detectat pels presents, que van començar a demanar-li explicacions sobre la seva activitat.

 

En baixar de l'escenari, Puigdemont va ser conduït a l'interior d'una carpa muntada dins de l'espai tancat pels organitzadors de l'acte. En aquest punt, el mosso que feia el seguiment el va perdre de vista, però va poder observar la presència d'una cinquantena de persones, totes amb barrets de palla, col·locats en tres columnes i els braços entrellaçats, segons s'explica a l'atestat. Tot seguit, més persones es van encasquetar barrets similars. A continuació, Carles Puigdemont i el secretari general de Junts, Jordi Turull, van sortir de la carpa, però en cap moment de l'atestat es diu que portessin també barret de palla.

L'agent va seguir relatant a través de l'emissora policial els moviment que observava, mentre algunes de les persones que es trobaven al lloc davant la seva actitud de vigilància continuaven increpant-lo. Mentrestant, el grup que acompanyava Puigdemont es va dirigir a les tanques de seguretat que envoltaven l'acte a la banda Besòs del passeig, van tallar les brides que unien les tanques de seguretat i van sortir a l'exterior del tancat, just a la via de sortida del parquing SABA.

La cadira de rodes

Segons l'atestat, Puigdemont es va posar una gorra al cap, igual com Turull, que sortia darrere d'ell. A la via que condueix a l'exterior del pàrquing hi havia dos cotxes i una moto aturats. El primer, un vehicle marca Honda de color blanc, que duia una cadira de rodes plegada al seient del copilot. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, aquest cotxe era un vehicle adaptat i el conduïa una dona amb una minusvalia. Puigdemont va seure rere la conductora i Turull rere el seient del copilot.

cotxe blanc puigdemont mossos
El cotxe blanc en què va pujar Puigdemont 

Els tres vehicles van sortir per l'avinguda de Vilanova i van girar pel carrer Nàpols, segons ha fet constar l'agent a l'atestat, que explica que en aquest punt va haver de trucar per telèfon a l'inspector en cap davant la impossibilitat de comunicar-se a través de l'emissora.

A partir d'aquest moment, les persones que havien detectat la presència del mosso i controlaven la seva vigilància van canviar d'actitud, intentant obstaculitzar els seus moviments, mentre ell procurava no perdre de vista els vehicles que havien iniciat la marxa. A l'atestat admet que davant l'hostilitat dels presents no va poder efectuar cap acció directa i es va haver de limitar a seguir els vehicles i comunicar la seva posició. Corrent per la vorera rere els cotxes, va anar informant de les dades de l'Honda blanc i del seu recorregut pel carrer Sardenya, des d'on van poder veure com el vehicle es dirigia al passeig de Circumval·lació, que envolta el parc de la Ciutadella fins a l'accés per la porta del Passeig Picasso. Això no obstant, un cop el semàfor del carrer Ramón Trias Fargas amb el passeig de Circumval·lació es va posar verd, els va perdre definitivament de vista.

El cotxe és propietat d'un mosso, que es troba de baixa mèdica, però qui el tenia una amiga amb discapacitat amb qui havia intercanviat el vehicle, segons consta a l'atestat policial. L'agent propietari del cotxe va ser detingut i alliberat ahir mateix.

Els Mossos van detenir un segon agent, que ha estat deixat en llibertat aquest matí. L'agent ha quedat suspès de sou i feina, i la unitat d'Afers Interns ha obert un expedient. Aquest vespre han detingut un tercer agent.