La progressió de la vacunació i l'efecte estacional està provocant que la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya s'hagi estabilitzat, amb uns indicadors epidemiològics pràcticament estancats i amb els hospitals que van buidant-se cada dia que passa. Només ahir es van administrar 86.333 dosis de la vacuna i s'està fregant els tres milions de vacunats en primera dosi. Amb tot, segueixen registrant-se contagis, i també defuncions. El Departament de Salut ha informat aquest divendres de 1.400 nous casos i cinc morts més pel coronavirus.

Pocs canvis en la fotografia del dia de la pandèmia. Els indicadors epidemiològics presenten pocs canvis respecte a la jornada anterior. El risc de rebrot baixa un punt i se situa en 112, mentre que el risc de contagi (Rt) augmenta lleugerament fins a 1,05. En paral·lel, la incidència acumulada a 14 dies (casos per cada 100.000 habitants) segueix a la baixa i es col·loca en 107,03. 

1.400 nous contagis

No hi ha una tendència a la baixa en el nombre dels contagis notificats, que per segon dia aquesta setmana superen el miler. Salut ha informat de 1.400 casos, quan dijous eren 1.241. Dimecres van ser 975, dimarts 644 i dilluns 440. Divendres passat també es va superar el miler (1.090). El total de casos notificat ja és de 686.693. De fet, el percentatge de proves PCR i d'antígens positives es manté al voltant del 3,7% en les darreres tres setmanes. Una prova més que s'ha estabilitzat la pandèmia. Igualment, Salut ha informat de cinc noves defuncions, 22.202 des que es va declarar la pandèmia el març de l'any passat.

La pressió hospitalària, per contra, manté la tendència a la baixa. Salut informa que hi ha 655 persones ingressades als hospitals, quatre menys que en l'anterior recompte, mentre que els malalts crítics atesos a les UCI són 226, cinc menys.

La vacunació avança

La cara positiva és, un dia més, la campanya de vacunació. Ja són 2.956.063 les persones vacunades en primera dosi, 34.950 més que en l'anterior recompte, i 1.557.492 en segona, 51.383. Els catalans amb la pauta completa ja sumen 1.660.779, 54.286 més. Així el 37,7% del total de la població ja ha rebut la primera dosi, el 19,9% la segona i el 21,2% la pauta completa.

L'estratègia de vacunació del Departament se centra en aquests moments en el grup de 50 a 59 anys, amb un 64,3% que ha rebut la primera dosi, i en les segones dosis d'altres grups i col·lectius. En aquests moments, a Catalunya, un 88% de les persones majors de 60 anys han rebut almenys una dosi de la vacuna de la Covid-19; un 80% dels majors de 50 anys. Precisament la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat aquest dijous que a partir del 60% de cobertura en una franja d'edat, cal fer "una tasca més fina" per anar a buscar les persones que falten per rebre la punxada.

Aquesta setmana ha començat la immunització de les persones d'entre 45 i 49 anys. Els responsables de Salut confien que, si les vacunes segueixen arribant al ritme actual, es pugui començar a vacunar els menors de 40 anys a partir del juliol. Encara està per determinar si es farà per franges d'edat o si es farà una convocatòria general, com s'ha fet en diferents països europeus com ara França, Itàlia i Alemanya.

Les variants a Catalunya

Pel que fa a les variants, a Catalunya la britànica segueix sent la majoritària (70%), la sud-africana està estabilitzada en el 2% i la variant índia és la que té les pujades "més pronunciades", si bé representen entorn del 3% i solament s'han detectat 29 casos, segons ha explicat el cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola.

"És una entrada gradual, de moment lenta, de la variant índia, que té una capacitat de transmissió més gran i provoca la pèrdua de la representació de la variant britànica", ha detallat. De moment aquesta variant, que s'està vigilant, no està afectant la corba epidemiològica, ha destacat l'especialista.

Davant d’aquesta situació, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, considera que seria aconsellable, per prudència epidemiològica, demanar PCR negatives als turistes, especialment als que arriben del Regne Unit. Ara que la pandèmia està estabilitzada a Catalunya, l’impacte de noves variants podria trencar aquesta situació, en opinió del conseller. La mesura, en tot cas, no és competència del Govern.

 

Imatge principal, una dosi de la vacuna de Janssen, que s'administrarà als menors de 50 anys / Efe