El Parlament de Catalunya debatia aquesta tarda la tramitació per lectura única de la proposició de llei d'Esquerra Republicana que planteja la modificació de la llei d'Acció Exterior i Unió Europea per la creació del Cos d'Acció Exterior, que ara mateix no existeix. Els republicans han recordat, a través del seu portaveu adjunt, Jordi Albert, que aquesta proposta ja havia començat a caminar la legislatura passada, però que va decaure amb la convocatòria electoral. La tramitació per lectura única ha quedat avalada amb el suport d'ERC, del PSC i dels comuns, mentre que Junts i la CUP s'han abstingut i, com estava previst, PP, Vox (que ha anunciat que presentaran una esmena a la totalitat) i Aliança Catalana hi han votat en contra. Aquests dos partits, contraris que la Generalitat tingui delegacions a l'Exterior i que acostumen a demanar tancar-les totes, s'han esparverat davant la possibilitat que, finalment, es creï aquest cos, com demana Esquerra, amb l'objectiu de "desplegar el màxim les competències de Catalunya i que es doti de drets i deures als treballadors". 

"Estratègia planificada per crear un estat paral·lel al marge d'Espanya"

Per una banda, el diputat del PP, Hugo Manchón, ha parlat d'una "estratègia planificada per crear un estat paral·lel, artificial al marge d'Espanya, a l'ombra" i que estarà preparat pel dia que el "separatisme" pitgi de nou el "botó vermell", assegurant que tant els partits independentistes com també el PSC estan remant cap a un "mateix objectiu, una independència silenciosa". Manchón ha qualificat les delegacions del Govern a l'exterior que el PSC es va comprometre amb ERC en el seu pacte d'investidura a mantenir, com a "ambaixades fake que serveixen per vendre una Catalunya fictícia al servei de l'independentisme". El popular, però, ha tornat a disparar contra els socialistes, sempre al seu punt de mira, lamentant que el PSOE (i també el PSC) han acceptat el seu full de ruta mentre asseguren que ho fan "pel bé comú". Tot i que la proposta era dels republicans, el diputat del PP ha definit la situació com un "xantatge de Waterloo i servilisme a la Moncloa". 

Manchón, amb un discurs que solen fer servir els partits espanyolistes, ha lamentat que tot plegat tingui lloc mentre al país la sanitat està col·lapsada, amb les escoles plenes de barracons o amb la gent gran "morint" mentre espera la llei de dependència. Tot plegat perquè, segons el popular, a l'independentisme Catalunya li és igual i no vol que sigui una "regió pròspera dins d'Espanya sinó crear un Estat imaginari però útil per col·locar els seus". De nou criticant els socialistes, Manchón ha lamentat que aquest sigui un discurs que assumeixi el PSOE amb l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, al capdavant, a qui ha descrit com el "portaveu del PSOE a Waterloo" i la connexió directa dels socialistes amb qui "vol destruir Espanya". En referència a les seves últimes declaracions, defensant que es reconegui la identitat nacional de Catalunya, el diputat del PP ha assegurat que Zapatero no s'ha equivocat sinó que avança allò que en el futur dirà el número 1, en referència a Pedro Sánchez, per conservar els vots de l'independentisme. 

Vox assegura que a l'exterior es fa befa de les delegacions catalanes

Des de Vox, el diputat Alberto Tarradas ha assegurat que la constitució d'un cos d'exteriors català no respon a "cap necessitat real ni és una demanda de la ciutadania", sinó que simplement és una "estratègia sostinguda dels separatistes i que han acceptat els socialistes". De fet, en nombroses ocasions des dels pactes amb ERC i Junts, la ultradreta assegura que les sigles del PSC corresponen a Partit Separatista de Catalunya. Insistint en el fet que les relacions internacionals són competència exclusiva de l'Estat, Terradas ha narrat que en el seu viatge a Hongria, es va reunir amb treballadors del ministeri d'Exteriors del govern Orbán i que quan els preguntava per les delegacions catalanes se'ls "escapava el riure", ja que "ningú els dona el més mínim reconeixement ni se'ls considera interlocutors vàlids". Acusant aquestes oficines de fer "proselitisme separatista", Terrades ha assegurat que només serveixin perquè a l'exterior els països se'n fotin de Catalunya. El següent a intervenir al ple ha estat Dani Cornellà, de la CUP, que ha assegurat que si bé el seu partit no tenia clar si estava a favor que aquesta modificació es tramités per lectura única, al final han optat per abstenir-se davant les declaracions de l'espanyolisme. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!