Un crèdit extra de 1.000 milions per a Defensa amenaça amb seguir tensant les relacions entre PSOE i Podemos per les polítiques militars del govern espanyol. Segons publica 'El País' i han confirmat fonts de la Moncloa, el Consell de Ministres preveu aprovar el crèdit aquest dimarts, i en una atenció als mitjans, la vicepresidenta Yolanda Díaz n'ha donat detalls. En resposta a la ministra de Defensa, Margarita Robles, que aquest dilluns al Congrés li preguntava si aniria al Ferrol a dir que parin la construcció de fragates, la líder de Podemos ha dit a la tarda que els diners no són per a Navantia -l'empresa que fa els vaixells a Galícia i a Cadis- sinó per a despesa ordinària (367 milions) i per a armes i EPI per a les tropes (650 milions).
El crèdit va en la línia de la promesa del president Pedro Sánchez la setmana passada durant la cimera de l'OTAN a Madrid, de doblar el pressupost militar fins al 2% del PIB des d'ara i fins al 2029 per fer front a l'amenaça de Rússia després de la invasió a Ucraïna. Fonts de la Moncloa han indicat, en aquest sentit, que el govern "complirà amb la seva responsabilitat i solidaritat" per "enfortir" la "seguretat" i la "capacitat de dissuasió" europees davant "l'amenaça real" que representa Vladímir Putin. La promesa ha accentuat les diferències que el PSOE manté en aquesta matèria amb el soci de coalició, Podemos, atès que aquests s'oposen a l'increment de la despesa militar.
Per això Podemos critica obertament que el PSOE vulgui augmentar el pressupost en "armes" per "exigència" d'una "potència estrangera" -el president dels EUA, Joe Biden, va arrencar el compromís de tots els països d'Europa que pertanyen a l'OTAN d'incrementar la despesa en Defensa- en lloc d'invertir-ho en una "millor sanitat, educació i més protecció social". "Les formes en política són molt importants", ha subratllat Díaz, "i en matèries de tanta sensibilitat" com la defensa, les actuacions s'han de fer "de forma adequada amb respecte als aliats i amb respecte democràtic a les Corts Generals", ha opinat la vicepresidenta. "Les forces de l'oposició també tenen dret a saber què s'està fent", ha insistit.
Sobre això, la Moncloa assegura que "tots els departaments ministerials" han estat informats de la proposta a la reunió de la Comissió General de Secretaris d'Estat i Subsecretaris celebrada la setmana passada. Afirmen, a més, que la proposta va ser "estudiada i validada" sense "cap tipus d'intervenció en contra", malgrat que la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, s'hagi oposat ara a aquest increment.