Creix l'alarma a la UE pel desgavell de la Justícia espanyola, especialment per la incapacitat del PSOE i el PP de desbloquejar el nomenament dels òrgans judicials, on hi ha molts càrrecs caducats, i la situació del Tribunal Constitucional. El diari Frankfurter Allgemeine, considerat el més important d'Alemanya, ha advertit obertament que "creix la impaciència de Brussel·les" per aquesta situació. 

"El bloqueig a Madrid ja fa tres anys que no es resol. I de mica en mica està creixent la impaciència a Brussel·les, encara que la Comissió Europea vol ser diplomàtica de cara enfora. "El sistema judicial espanyol té pendents alguns reptes", assenyala el darrer informe sobre l'Estat de Dret als Estats membres de la unió, que critica "la falta d'unitat al Congrés espanyol", assenyala el diari

 

"El poder judicial espanyol no funciona correctament. S'han de cobrir molts alts càrrecs. Però fracassa per la disputa dels partits al Congrés. La UE està preocupada. Creix la impaciència de Brussel·les: els partits bloquegen la Justícia espanyola", assenyala el Frankfurter, que ho il·lustra amb una fotografia de protestes a favor de l'amnistia a Catalunya

Segons el Frankfurter, la disputa oberta entre socialistes i populars està "paralitzant cada cop més els tribunals espanyols, que han de prendre moltes decisions importants en aquests moments". El diari recorda que la Justícia espanyola ha d'abordar la qüestió del coronavirus, l'independentisme català i casos de corrupció, amb aquest desgavell.

"Des de l'any 2018, el mandat de l'òrgan judicial més important d'Espanya, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) està caducat. També al Tribunal Constitucional hi ha cada cop més jutges que resten al càrrec malgrat que han finalitzat el mandat", insisteix.

A Espanya és necessària una majoria de tres cinquenes parts del Congrés per cobrir càrrecs importants de la judicatura, però el boicot mutu entre el PSOE i el PP ho impedeix.

La Comissió Europea ja va instar Espanya al juliol per renovar el Consell General del Poder Judicial. L'òrgan europeu considera que aquest és un dels principals reptes als quals ha de fer front "en el marc de l'Estat de dret". Paral·lelament, Brussel·les demana que aquesta renovació l'escullin els jutges per tal d'ajustar-se als estàndards europeus.

D'aquesta forma, la Comissió Europea es va refermar en les conclusions que ja va indicar en un informe fet el setembre de 2020 i que assenyalava la urgència de la renovació de l'òrgan de govern dels jutges i, alhora, exposava la seva preocupació per la independència de la Fiscalia General de l'Estat, que depèn del govern.