El malestar a les files de Junts per Catalunya pel cas Madaula va a més. Després de la reunió que aquest dijous ha mantingut la secretària segona de la Mesa amb la presidenta del Parlament, Anna Erra, en què la darrera li ha obert la porta a deixar el càrrec de l'òrgan rector, alguns diputats del grup parlamentari han publicat a X (abans, Twitter) un missatge contra la qui també és vicepresidenta de la formació: "La discrepància política no és violència institucional i/o masclista, és democràcia". El discurs d'Aurora Madaula el passat divendres al Parlament de les Dones, en què va denunciar haver patit "violències masclistes silencioses" per part de companys de partit, han evidenciat encara més la pugna entre el sector turullista i borrassista.
Entre els diputats que s'han manifestat al respecte a través de X hi ha David Saldoni, membre de la permanent del partit, secretari de Política Municipal i adjunt de Jordi Turull: "La visió de molts diputats/des no és menyspreable en la interpretació dels fets. Més enllà de les sensacions personals que requereixen i tenen tot el suport, la veritat és que la discrepància política, per molt reiterada i manifesta que sigui, no és violència, és democràcia". Encara sobre els parlamentaris que han fet una piulada, hi ha Maite Selva, alcaldessa de Begur, que ha destacat que "la diversitat d'opinions enriqueix un projecte polític". En aquesta línia, ha apel·lat al "respecte de les majories", siguin "compartides o no": "La discrepància política no es pot considerar mai violència institucional i/o masclista".
La visió de molt@s diputades/s no és menyspreable en la interpretació dels fets.
— David Saldoni🎗 (@davidsaldoni) November 30, 2023
Més enllà de les sensacions personals que requereixen i tenen tot el suport, la veritat és que la discrepància política, per molt reiterada i manifesta que sigui, no és violència, és democràcia.
En termes molt similars s'ha manifestat Anna Feliu, alcaldessa de l'Albi: "En política, discrepar és el que en la majoria de casos et permet arribar a consensos o a decidir un posicionament a favor o en contra. Discrepar no és en cap cas un atac, ni un acte de violència cap a ningú i cal dir-ho sense complexos: se'n diu democràcia!". També la diputada Irene Negre ha compartit un text on expressa: "La discrepància política mai pot ser considerada violència institucional ni violència masclista; la discrepància política genera debat i consensos, no violències". A més de l'escrit, Negre ha acompanyat la publicació amb una imatge on es llegeix una frase molt contundent: "Si alguna cosa s'aprèn a la vida és que la mentida sempre es posa en contra de qui la inventa". I, al seu torn, Francesc Ten ha fet referència a la declaració de l'ONG proavortista d'Andorra, que és el que va causar aquesta tensió a Junts perquè Madaula va subscriure en nom del partit i sense consultar amb la resta del grup el suport al text, i més tard el grup parlamentari ho va desautoritzar. Ten ha precisat que la proposta que els va arribar de declaració institucional era "molt millorable, tant pel to com per la forma". "Tot el que ha vingut després està clar que és una altra cosa. S'ha de poder debatre i discrepar", ha afegit.
La diversitat d’opinions enriqueix un projecte polític.
— Maite Selva (@maiteselva1) November 30, 2023
Les majories, compartides o no, sempre s’han respectar.
La discrepància política no es pot considerar mai violència institucional i/o masclista.
En política, discrepar és el que en la majoria de casos et permet arribar a consensos o a decidir un posicionament a favor o en contra. Discrepar no és en cap cas un atac, ni un acte de violència cap a ningú i cal dir-ho sense complexos: se'n diu democràcia!
— Anna Feliu Moragues (@feliu_anna) November 30, 2023
👉🏼 La discrepància política mai pot ser considerada violència institucional.
— Irene Negre #junts 🎗🎗🎗 (@irenenegre) November 30, 2023
👉🏼 La discrepància política mai pot ser considerada violència masclista.
✅ La discrepància política genera debat i consensos, no violències. pic.twitter.com/44H62qi6LI
Paral·lelament, aquestes publicacions han estat compartides per altres parlamentaris de Junts, com ara Jeannine Abella, Judith Toronjo, Mercè Esteve, Quim Jubert, Ramon Tremosa o Glòria Freixa. Tant Tremosa com Freixa formen part de l'executiva. Encara d'aquest òrgan de direcció del partit, ha donat 'm'agrada' a alguna d'aquestes piulades l'exconsellera de Drets Socials, Violant Cervera. Altres que s'hi han afegit són Jordi Martí Galbis, regidor de l'ajuntament de Barcelona; o l'exconseller Miquel Buch.
Les tres denúncies a la Comissió de Garanties
Del cas Madaula, la Comissió de Garanties de Junts per Catalunya ha rebut tres denúncies. Una d'elles és de la mateixa Aurora Madaula, en què fa trasllat d'allò que va dir el divendres durant el Parlament de les Dones. Una segona és de la sectorial de Feminismes i Igualtat del partit, que lamenta que la secretària segona de la Mesa del Parlament fa "ús polític" de les violències. I, de fet, en aquesta línia també va la tercera, que al·ludeix a l'escrit que 22 diputats de Junts per Catalunya van subscriure per traslladar el malestar que els havia ocasionat la intervenció de Madaula. Ara, la Comissió de Garanties atorga 10 dies a la vicepresidenta de la formació perquè indiqui a qui acusa i de què ho fa.