A Grècia hi ha 115.000 refugiats i sol·licitants d'asil segons l'Alt Comissionat de les Nacions Unides (Acnur). Amb l'anunci del president turc, Recep Tayyip Erdoğan, d'obrir la frontera i deixar passar prop de 76.000 persones, pot suposar que amb pocs dies arribin a creuar-la cap a Europa més de la meitat dels qui s'han quedat en els darrers cinc anys i sumant tots els fluxes migratoris.
Les xifres no tenen precedents i Erdogan utilitza els refugiats com una amenaça permanent cap a la Unió Europea per fer i desfer com vol amb Síria. I tot per guanyar la seva personal batalla pel poder que té amb la Rússia de Putin en un territori devastat que ha servit per provar l'armament amb una societat civil que porta nou anys de guerra.
La tensió ara es trasllada a la frontera terrestre a través de les tanques o per via marítima creuant el riu Evros, nedant 40 metres d'aigua gelada. El govern grec es nega a acceptar més refugiats i segons el seu viceministre de defensa, Alkibiadis Stefanís, la passada nit ja es van evitar 9.600 intents "d'entrada il·legal al país".
A més, 73 persones han estat detingudes i 17 dels quals, tots ells afganesos, se'ls ha condemnat a tres anys i mig de presó per "entrar sense permís". L'altre conflicte és l'escalada de racisme que es viu quan alguns d'ells aconsegueixen arribar: cops, insults i fins i tot atacs a les ONG's que ajuden els refugiats.
En este vídeo podéis ver cómo la brutalidad y la inhumanidad se muestra descarnada hoy en la costa de #Grecia
— Manel Márquez (@manelmarquez) March 1, 2020
Racistas gritando a refugiados, que se han jugado la vida en el mar, que vuelvan a #Turquía.#Europa da pena!
vía @Hibai_ pic.twitter.com/S4t71MPtbu
Los fascistas y racistas han atacsdo a miembros de ONG en el puerto de Thermi en #Lesbos #Grecis Lanzaron sus cámaras al mar.#Europa da vergüenza! pic.twitter.com/MVgKOee5N5
— Manel Márquez (@manelmarquez) March 1, 2020
En paral·lel, la Guàrdia Costera grega té engegades més de set operacions de rescat en curs en aigües que rodegen les illes de Samos, Quíos i Lesbos. Tampoc descarten augmentar les operacions coincidint amb una millora del temps i el canvi de temperatura que afavoreix que, molts d'ells, decideixin jugar-se la vida.
Mentre Turquia i i Grècia xoquen a la frontera, els turcs al·leguen que han acollit més de 3 milions de refugiats i els grecs són una porta d'entrada que està col·lapsada, què fa la Unió Europea? El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, ha declarat que s'ha posat en contacte amb diferents autoritats europees per discutir el paper de Frontex, l'Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes, creada l'any 2004 pel control de la migració. La resposta és un tímid 'copet' a l'esquena per donar suport. Antonio Tajani, president de la Comissió d'Assumptes Constitucionals de la UE, ha escrit a través de twitter que recolzen "totalment les mesures del govern grec".
Full support to the Greek government's measures on the borders with Turkey. We want more resources to defend the EU's external borders. Turkish authorities must respect the agreements and the rules. Helping #idlib victims does not mean accepting illegal immigration to Europe. https://t.co/lEsc5CRSRg
— Antonio Tajani (@Antonio_Tajani) February 29, 2020
Grècia veta els assils durant un mes
El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, ha anunciat la decisió d'augmentar al màxim el nivell de dissuasió a les seves fronteres. Així mateix ha afegit que a partir d'ara no acceptaran noves sol·licituds d'asils durant un mes i ha invocat l'article 78.3 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE) per garantir el suport europeu.
Per la seva banda, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha mostrat el suport als esforços grecs per protegir les fronteres europees. "Seguint de prop la situació sobre el terreny. Visitaré la frontera entre Grècia i Turquia el dimarts amb el primer ministre grec", ha assegurat a través del seu compte de Twitter.
El govern grec considera que la pressió a les fronteres està dirigida i incentivada per Turquia. I és que aquest divendres Turquia va dir que no estava en disposició de frenar l'arribada de refugiats a la Unió Europea després que 33 soldats turcs morissin com a conseqüència d'un atac aeri de l'aviació russa o siriana a la província d'Idlib, al nord-est de Síria. Un fet que ha provocat en els últims dies una onada de milers de migrants cap a Grècia.
Per la seva banda, l'alt representant de la UE en Política Exterior i Seguretat, Josep Borrell, ha anunciat la convocatòria per a la pròxima setmana d'una reunió extraordinària dels ministres d'Assumptes Exteriors dels vint-i-set per abordar l'actual situació a Síria. La data encara està per concretar.