Així com passen les hores, la gestió de Carlos Mazón de la tragèdia està cada vegada més en entredit. En aquest context, creixen les veus perquè el govern espanyol intervingui la gestió del desastre al País Valencià. Les xarxes socials estan plenes de missatges reclamant que l'executiu estatal prengui les regnes de la situació, davant el cúmul d'errades que acumula la Generalitat Valenciana. La més destacada, l'alerta tardana aquest dimarts, però en les últimes hores també s'han qüestionat decisions referents a l'acceptació o no d'efectius de fora de la comunitat.

Cal tenir en compte que el govern espanyol podria assumir la gestió de l'emergència mitjançant dues vies: bé declarant la situació operativa de nivell 3 (emergència d'interès nacional) o bé declarant l'estat d'alarma. Ara per ara, l'opció més comentada és la segona, que pot decretar l'executiu estatal o pot demanar la Generalitat Valenciana. En aquest sentit, el PP va criticar el govern espanyol per no haver-lo declarat, però poc després va esborrar la piulada perquè és una cosa que pot sol·licitar el mateix Mazón.

El PP, Podemos, Compromís...

Va ser el mateix líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, qui va considerar dijous que la situació és d'emergència nacional i que el govern espanyol no els ha informat sobre res. A més, va afirmar que els presidents autonòmics prenen decisions sobre les emergències amb informacions que reben d'organismes amb competència exclusiva de l'executiu estatal (Aemet o les confederacions hidrogràfiques). Entre altres líders populars, va sortir el president andalús, Juanma Moreno, a insistir en la idea que la catàstrofe és "una emergència d'interès nacional" i que requereix la declaració de situació operativa 3, per tal que el Ministeri de l'Interior pogués mobilitzar els recursos estatals.

No només veus del PP han exigit aquesta mena de mesures. Un dels últims a demanar l'estat d'alarma ha estat l'exvicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias, que en una piulada d'aquest divendres ha recordat com funciona aquesta eina: "Procedirà la declaració dels estats d'alarma, excepció o setge quan circumstàncies extraordinàries fessin impossible el manteniment de la normalitat mitjançant els poders ordinaris de les autoritats competents", diu el primer article de la llei dels estats d'alarma; "El govern espanyol, en ús de les facultats que li atorga l'article 116, dos, de la Constitució podrà declarar l'estat d'alarma, en tot o part del territori nacional, quan es produeixi alguna de les següents alteracions greus de la normalitat a) Catàstrofes, calamitats o desgràcies públiques, tals com terratrèmols, inundacions, incendis urbans i forestals o accidents de gran magnitud", diu el quart article de la mateixa llei. Podemos, el partit que abans liderava, també havia demanat la declaració d'estat d'alarma i la intervenció del govern espanyol.

Fins i tot des del PSOE han reclamat tal cosa. El director de la Fundació Alternativas (molt pròxima als socialistes), Diego López Garrido, va demanar dijous que Pedro Sánchez declarés l'estat d'alarma per prendre "el control" de la situació. "Aquest no és un afer d'una comunitat autònoma, és un afer d'Estat", va assenyalar. 

La portaveu de Compromís en el Congrés, Àgueda Micó, no ha estat tan directa i el que ha reclamat és que Sánchez enviï "tots els recursos de l'Estat" per auxiliar la població afectada, "ho demani o no" Mazón. "Som conscients de la desídia de president de la Generalitat, el màxim responsable en la gestió d'aquesta crisi, però això no pot significar que milers de valencians i valencianes es quedin sense l'ajuda que necessiten", ha argumentat.

La resposta del govern espanyol

El ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, va abordar la qüestió aquest dijous i va assegurar que el govern espanyol no s'ha plantejat decretar l'emergència nacional perquè Espanya és un estat autonòmic amb competències clares i cal seguir el que dicten tant la Constitució com els estatuts d'autonomia. En aquesta línia s'han manifestat altres ministres, com la de Transició Ecològica, Teresa Ribera, o la de Defensa, Margarita Robles.

En el cas de Robles, aquest divendres ha assenyalat directament Mazón per haver trigat a demanar l'ajuda de l'exèrcit. "Ahir (dijous) Mazón ja es va adonar que era imprescindible. (...) Des del primer moment l'exèrcit estava esperant que se'l cridés", ha dit en una entrevista a La Sexta, en la qual també ha criticat que la Generalitat Valenciana ha limitat molt l'àmbit d'acció de la Unitat Militar d'Emergències (UME) —principalment, els sectors de Requena, Utiel, Xiva, Picanya i Paiporta—. La resposta del Consell no ha trigat a arribar: la seva portaveu, Ruth Merino, ha titllat d'"intolerable la deslleialtat" de la ministra, a qui ha acusat de "jugar amb el dolor de les persones".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!