Al voltant de mig miler de persones s'ha manifestat aquest dissabte a Lleida per reclamar l'alliberament de Pablo Hasél, en el dia que fa tres mesos que va ingressar a la presó per, entre altres delictes, injúries a la corona. En el marc de la protesta, els assistents han cremat banderes espanyoles davant del centre penitenciari on està l'artista. 

Convocats a les cinc de la tarda per la Plataforma Llibertat Pablo Hasél, els congregats s'han trobat a les cinc de la tarda davant del rectorat de la Universitat de Lleida (UdL) on van detenir al cantant. Després, han fet un recorregut per la ciutat i han acabat davant la presó. Durant aquesta, no només han cridat consignes a favor de l'artista, sinó que també han cridat altres proclames com "Violència és no arribar a finals de mes."

"La llibertat del Pablo va lligada a conquerir la resta de drets que ens estan negant", ha ressaltat David Martín, membre de la Plataforma Llibertat Pablo Hasél, a l'ACN. En aquest sentit ha defensat: "Si haguéssim tingut dret a un habitatge digne, una feina en condicions i que no ens obrissin el cap per manifestacions el Pablo no s'hauria vist obligat a fer segons quines cançons i piulades".

A ritme de rap i foc

Amb una pancarta amb el lema "Amnistia total", la manifestació ha comptat amb cantants que han posat ritme de rap a la protesta. En un moment del recorregut han cremat un gran cartell on es podien llegir "Foc al règim feixista" i en el qual hi havia representades diferents injustícies socials, segons els simpatitzants de Hásel.

Aquest no és l'únic cop que han calat foc, sinó que davant de la presó on es troba el cantant han cremat diferents banderes espanyoles, mentre de fons s'escoltava una cançó de rap on es relataven escenaris de desigualtats socials com "les cues de la fam".

Uns joves cremen unes banderes espanyoles en la manifestació en solidaritat del Pablo Hasél / Europa Press

La protesta, que ha finalitzat cap a dos quarts de vuit de la tarda davant de la presó, ha comptat amb la participació del vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i de la presidenta de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), Elisenda Paluzie.

Mauri, segons declaracions que recull l'ACN, ha manifestat que l'entitat a la qual representa ha d'estar al costat de persones com Hasél, que pateixen una "duríssima repressió" perquè l'Estat espanyol persegueix la dissidència política. També, ha criticat el govern espanyol per les seves promeses incomplertes com la de reformar el Codi Penal per evitar empresonaments com el del cantant lleidatà o la de derogar la llei mordassa, cosa que no ha fet dos anys després d'arribar al poder. "No ens podem creure cap de les promeses d'aquest PSOE tan frívol", ha lamentat. 

Per la seva part, Paluzie ha denunciat la sobreprotecció d'institucions com la monarquia, tot i que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg ha emès algunes resolucions avalant la crema de fotos del rei i altres expressions de rebuig a la corona. "L'Estat espanyol no cessa en la seva actitud repressiva", ha remarcat Paluzie que ha afegit: "Només la independència ens portarà a la llibertat". 

 

Imatge principal: La capçalera de la manifestació de la manifestació de Pablo Hasél