Els socis de Govern han exhibit un cop més davant del ple del Parlament les diferències en relació a la taula de diàleg, que la setmana vinent celebrarà la seva segona reunió. El president, Pere Aragonès, ha emplaçat Junts a sumar-se a la negociació amb l'Estat a través d'aquest espai de diàleg. "Els torno a estendre la mà. Els demano que ens ajudin a formar part de la solució", ha emplaçat el president. Prèviament, el president del grup de Junts, Albert Batet, ha reiterat l'escepticisme del seu partit sobre aquestes negociacions i ha reclamat una reflexió per "ser capaços d'articular una estratègia guanyadora que impliqui tothom".
La taula de diàleg, que es va reunir per primer cop el passat mes de setembre, té previst celebrar la setmana vinent la segona trobada, després que així ho van anunciar els dos governs en acabar la reunió que van celebrar a Madrid els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez. Davant del ple del Parlament, Aragonès ha insistit que serà allà on hi hagi una "mínima possibilitat" de diàleg per a una sortida negociada, que així es va comprometre en presentar-se a les eleccions i que així es va fixar en la seva investidura i al pla de govern.
Ha admès que les condicions no són les que voldrien, però ha emplaçat Junts a trobar "un camí plegats" per a una negociació amb l'Estat; ha reconegut que sempre serà una negociació "asimètrica" però ha instat de nou Junts a participar a la trobada de la setmana vinent que, segons ha assegurat, ha de servir per arribar a acords concrets.
"Cal parlar clar: no serà fàcil"
Batet ha denunciat que PSOE i PP han aprovat conjuntament reformar les euroordres i ha recordat la decisió de repetir el judici contra els síndics de l'1-O. "Aquesta és la desjudicialització", ha retret, per denunciar tot seguit que la negociació amb l'Estat és picar ferro fred. El responsable del grup de Junts ha reclamat que el proper debat de política general sigui un "punt d'inflexió" a aquest tema i ha reclamat buscar una "estratègia guanyadora que impliqui tothom".
Posteriorment, en resposta al republicà Josep Maria Jové, Aragonès ha explicat que la primera fase de la negociació amb l'Estat ha de servir per revertir "l'arquitectura repressiva", ha admès que probablement serà una fase més llarga del què voldrien, i que quan estigui prou avançada es podrà entrar a "l'arrel del problema", com és la resposta a la reclamació d'autodeterminació. "La ciutadania necessita que li parlem clar. Nos serà fàcil. Hi haurà moltes dificultats", ha reblat el president, a més d'assegurar que faran front a aquesta negociació "amb tota l'ambició i tot l'exigència".
Impost de successions
En resposta al portaveu dels comuns, Jéssica Albiach, Aragonès ha rebutjat la proposta aprovada per Junts al congrés del passat cap de setmana a favor de suprimir l'impost de successions i estudiar l'eliminació de l'impost de patrimoni. Aragonès ha insistit que el pla de govern "és molt clar", i la previsió és consolidar l'actual model, que inclou els dos impostos i per tant, no es preveu cap supressió, especialment tenint en compte que en moments de crisi cal preservar els impostos distributius com són aquests. Igualment, també ha deixat clar que no és moment d'augmentar impostos.
La portaveu dels comuns havia advertit que Catalunya necessita uns nous "pressupostos expansius" i a l'altura de la situació en què es troba el país. Albiach ha mostrat la disposició de negociar els comptes del govern, però amb la condició que siguin expansius i que es negociï amb el seu grup des del començament i no en el darrer moment, com va passar l'any passat, quan l'executiu va intentar pactar els pressupostos amb la CUP. La portaveu dels comuns ha afegit una nova condició, després d'escoltar les conclusions del congrés de Junts. "Ja li dic que no entrarem a parlar d'uns pressupostos que eliminin els dos impostos més distributiu", ha reblat.