El dia que se celebra el setè aniversari del referèndum d'independència de l'1 d'octubre del 2017, Junts fa una crida a "reconstruir una estratègia guanyadora per assolir la llibertat". En un manifest, el partit de Carles Puigdemont assegura que és moment de "tornar a dibuixar horitzons d'esperança" que permetin la "mobilització imprescindible per guanyar" i aposten per configurar una alternativa al moment polític "frustrant que viu el país" i així poder generar una nova "onada d'il·lusió". 

Manca d'unitat i repressió 

Junts ha recordat que es compleixen 7 anys de la "gran victòria col·lectiva" que va suposar el referèndum d'autodeterminació de l'1-O. "Contra tot pronòstic i contra tota persecució política, judicial i policial, les urnes i les paperetes hi van ser perquè la gent hi va ser, unida per lluitar per la llibertat", apunta el manifest. El partit de Puigdemont assegura que en aquests anys "no hem sabut, per la manca d'unitat, i no hem pogut, per la brutal repressió de l'estat espanyol" materialitzar la victòria en la independència de Catalunya. Tanmateix, afirma que ha suposat "aprenentatges molt importants per no repetir els errors del passat". I admet que també ha suposat un "desgast i una desmobilització" de l'independentisme que, segons diuen, "mereix una atenció i reflexió".

Malgrat no haver pogut aconseguir la independència de Catalunya, Junts defensa que el que no ha canviat gens des de 2017 és la "voluntat inamovible d'assolir l'objectiu polític de l'independentisme de forma pacífica i democràtica". "El catalanisme dels darrers dos segles ha evolucionat majoritàriament cap a l’independentisme i això és un salt irreversible en la història d’aquest país", afegeixen. "Des de Junts fem autocrítica i integrem els aprenentatges guanyats, però alhora ens reafirmem i ens conjurem per avançar cap a la independència", conclou el manifest amb motiu de l'1-O.

Celebració de l'1-O

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, protagonista aquest dilluns després que el Tribunal Suprem confirmés que no li aplica la llei d'amnistia per malversació, ha celebrat el 7è aniversari de l'1-O. En una publicació a les seves xarxes socials, Turull ha recordat que va ser un referèndum d'autodeterminació. "I va ser legítim. I va guanyar el Sí a la independència de Catalunya de manera aclaparadora malgrat tanta repressió". En aquest sentit, el juntaire ha assegurat que tot i el desànim i els retrets "si persistim amb les millors actituds i determinació, com aquells dies, aprofitant tots els aprenentatges, trobarem segur el mitjà i el moment per implementar aquell mandat i acabar-ho de fer". 

En la mateixa línia s'ha pronunciat la presidenta de la formació, Laura Borràs, que ha recordat com va viure aquella jornada històrica fa 7 anys. "Vigília de l’1-O de 2017: havia arribat l'hora. Era llavors i érem nosaltres", ha indicat al seu compte de X. "Tot un poble que vetllava col·legis i ocupava biblioteques per poder VOTAR. La vetlla va ser una nit insòlita i autoorganitzada. Orgull de ciutadania i orgull de país que exerceix una resistència cívica!". 

El vicepresident i portaveu de Junts, Josep Rius, també ha aprofitat per recordar la fita històrica. "L'1-O és l’acte democràtic més gran que hem fet mai: va ser un referèndum, va ser legítim i vam guanyar". En una publicació a les xarxes ha assegurat que 7 anys després "les conviccions segueixen intactes per culminar la independència de Catalunya. Ho farem junts!". 

En paral·lel, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha recordat que l'1 d'octubre de 2017 "va ser una fita històrica d'un moviment polític organitzat". En aquest sentit, Antich ha instat a recuperar la iniciativa que va permetre l'èxit del referèndum "que ho va fer possible, deixar els laments i retrets, i avançar, decidits, cap a la llibertat". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!