L'aposta de la Crida és tan ambiciosa com quimèrica: unir en una sola llista el PDeCAT, ERC, la CUP, Demòcrates i també els comuns. "És de vital importància que els catalans i catalanes puguin votar una llista electoral que reflecteixi la diversitat i pluralitat de la societat catalana" i que "defensi el dret a decidir al Congrés". Són alguns dels extractes més destacats del manifest que acaba de fer públic la Crida Nacional per la República.
El moviment que impulsen Jordi Sànchez i Carles Puigdemont planteja el pròxim cicle electoral com "el moment que es posarà a prova la maduresa i la força del sobiranisme", en un context en què el fil telefònic entre Generalitat i Moncloa s'ha tallat abruptament. El text ho resumeix com una etapa "marcada per la manca voluntat del govern espanyol de negociar una resposta política al clam de la majoria dels catalans a favor de l’alliberament dels presos polítics i retorn dels exiliats i a favor del dret a l’autodeterminació".
Segons el manifest, l'objectiu d'aquesta candidatura transversal ha de ser defensar "amb il·lusió" al Congrés el dret a decidir, "incorporant l'esperit de l'1-O". La Crida reivindica la vocació amb què diu que va néixer, que és construir ponts i enteses entre totes les forces polítiques i socials. "Sobren actituds partidistes", expressa el document, i defensa la unitat d'acció.
Tot i que ara com ara, encara que no funcionin oficialment com a tals, la Crida està registrat com a partit polític. I ja ha deixat clar que d'una manera o una altra serà present a les eleccions generals del 28 d'abril, sigui a través d'una candidatura o bé aportant candidats o alguna llista sobiranista.
La Crida apel·la als "partits compromesos amb l'1-O" i entitats que defensen l'autodeterminació, és a dir, l'ANC i Òmnium, a subscriure el seu manifest per "l'organització d’una candidatura unitària, transversal i sense partidisme que representi, en el si del Congrés dels Diputats i del Senat espanyols, l’interès nacional de Catalunya de celebrar un referèndum d’autodeterminació pactat amb l’estat espanyol i reconegut per la comunitat internacional".