La relació diplomàtica entre Algèria i Espanya passa pel seu pitjor moment. Després que els algerians anunciessin que trencaven el tractat d'amistat amb l'Estat pel canvi de posició del govern de Pedro Sánchez sobre l'autodeterminació del Sàhara Occidental, la treva segueix sense arribar. El govern d'Algèria, a través de l'agència de premsa APS, ha publicat un article d'opinió en el qual carrega contundentment contra José Manuel Albares, ministre d'Afers Exteriors. Sota el títol "Alger-Madrid: fugida cap endavant del piròman Albares", l'executiu algerià apunta al titular del Ministeri d'Afers Exteriors com a responsable d'una "crisi sense precedents" entre ambdós països i arriben a qüestionar "la capacitat d'un diplomàtic indigne d'Espanya i dels espanyols". Aquesta irritació d'Algèria amb Albares, argüeixen, és que "donés a entendre, a qui vulgui escoltar-lo, que és Rússia, Putin mateix, qui estaria en l'origen d'aquesta crisi". Alger subratlla que aquesta hipòtesi del ministre —que és el fet "més grotesc d'aquest bandarra", diuen textualment— és "una lamentable indirecta als Estats Units i l'OTAN perquè el salvin, però està superat per les seves vileses".

La reacció de Brussel·les a la ruptura d'aquest tractat amb Espanya va decebre Algèria. José Manuel Albares es va desplaçar a la capital de Bèlgica, al cap de pocs dies d'aquest anunci per part del govern algèria, amb l'objectiu de buscar el suport de la Unió Europea. El passat divendres, el vicepresident de la Comissió responsable de la política comercial, Valdis Dombrovskis, i l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, emetien un comunicat alineant-se amb l'Estat espanyol i manifestaven la "preocupació" pel trencament del tractat d'amistat. Advertien des del club comunitari que els algerians estarien "violant" l'acord d'associació amb la UE i traslladaven que estaven disposats a "fer front a qualsevol mena de mesura coercitiva aplicada contra un estat membre" de la unió comunitària. Davant d'això, Algèria acusa Albares de "manipular" a Borrell i d'"entorpir la credibilitat de la Comissió Europea" per la publicació del "comunicat sense fonament" contra ells. De fet, el govern algerià recorda que aquest posicionament de la Comissió Europea arribava el mateix dia que el ministre d'Afers Exteriors d'Espanya es va reunir amb Dombrovskis.

"Ministre amateur"

Aquell divendres, Albares va comparèixer després de la trobada i va afirmar que "la decisió unilateral d'Algèria" suposava "la violació de l'acord d'associació amb la Unió Europea". A parer del titular del Ministeri d'Afers Exteriors, "encara que la mesura va dirigida a Espanya, afecta el mercat únic, les relacions econòmiques i comercials d'Algèria amb la Unió Europea". En aquesta línia, Algèria retreu a Albares aquesta "declaració guinyolesca" i posa en dubte la voluntat del ministre de solucionar els problemes: "Albares busca el diàleg amb un llenguatge de contorn irrespectuós i, sobretot, indigne del seu càrrec". Les crítiques dures contra el socialista no es queden aquí: "La seva figura contrasta amb la d'altres il·lustres diplomàtics i ministres d'Exteriors d'Espanya inscrits al panteó de la diplomàcia internacional".

En l'article, el govern algerià deixa molt clar que, per a ells, José Manuel Albares és un "ministre amateur" i el culpabilitzen del canvi de posicionament del govern espanyol pel Sàhara Occidental: "Ha ridiculitzat al seu executiu aïllant-lo del Parlament i de l'opinió pública espanyola". A parer d'Alger, "Albares no cessa en el fet d'agreujar una crisi que es podia haver evitat" i lamenten que Espanya no s'adonés que "la traïció de la causa sahrauí suscitaria alguna cosa més que una còlera epidèrmica passatgera per part d'Algèria". Finalment, Algèria remata amb la següent sentència: "La història no retindrà gran cosa d'Albares. Exacerbant la crisi entre Algèria i Espanya i envoltant-la d'un llenguatge propi de la Guerra Freda, Albares tampoc es fa més gran". La fricció sembla insalvable. I Algèria assenyala clarament el problema.

Algèria destitueix el ministre de Finances en plena crisi amb Espanya

Enmig d'aquesta crisi, el president d'Algèria, Abdelmadjid Tebboune, ha anunciat el cessament del seu ministre d'Economia, Abderrahmane Raouya. En una publicació a Facebook, el gabinet de Presidència ha traslladat que "de conformitat amb l'article 91, paràgraf 7 de la Constitució, i prèvia consulta amb el primer ministre Ayman Benabderrahmane; el president de la República, Abdelmadjid Tebboune, ha signat un decret presidencial que posa fi a les funcions del ministre de Finances, Abderrahmane Raouya". Raouya ha estat responsable d'aquest ministeri durant quatre mesos. Va arribar al càrrec el passat mes de febrer. Encara que no han transcendit els motius de la destitució, el cert és que el fins ara ministre de Finances va ser el responsable d'ordenar la congelació de les domiciliacions bancàries relacionades amb les operacions de comerç exterior de productes i serveis que anaven i venien d'Espanya. Així doncs, malgrat les crítiques a Albares, Algèria opta per prescindir del ministre que va accelerar les conseqüències de la ruptura del tractat d'amistat.