La decisió d'eximir els sanitaris de les Illes Balears de complir amb el requisit del català en el procés d'estabilització de personal ha provocat una crisi del govern de coalició format pel Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB), Podem i Més per Mallorca. El diputat de Més per Mallorca Joan Mas 'Collet' ha reclamat a la presidenta de l'executiu, Francina Armengol, que convoqui el Consell Social de la Llengua Catalana, i ha amenaçat de convocar-lo de forma unilateral en cas que no ho faci. Malgrat tot, des del PSIB s'han mantingut ferms en la seva posició i han avisat que no canviaran les bases de la convocatòria, que aquest dilluns ha tancat el termini de recepció de candidatures. La portaveu del PSOE al Parlament balear, Pilar Costa, ha titllat de "deslleialtat" que Més per Mallorca convoqui aquest Consell Social de la Llengua Catalana sense que ho faci Armengol, una consideració a la qual Mas ha respost afirmant que la presidenta seria deslleial per no convocar-lo.
La consellera de Salut, Patricia Gómez, del PSIB, ha expressat la voluntat de "fer propostes per fomentar l'ús del català" en la sanitat, tot i que ha defensat que la convocatòria per al procés d'estabilització, que ofereix més de 4.000 places fixes de diverses categories professionals dins del sistema de Salut, s'ha fet "conforme a la llei de normalització lingüística, que permet exceptuar les categories deficitàries". La llei a la qual es refereix contempla que en cas que hi hagi una carència de professionals en un àmbit, les convocatòries podran "eximir els requisits del coneixement de la llengua catalana". El govern d'Armengol considera que hi ha un dèficit en totes les categories, i per aquest motiu manté l'excepció del català. Malgrat tot, Gómez ha informat que actualment s'estan revisant les persones que s'han presentat al procés d'estabilització per veure quin és el seu nivell de català i ha proposat de "fer un acompanyament a aquelles que no tinguin cap títol perquè d'aquí a dos anys es puguin treure el certificat".
Presenten recursos contra la convocatòria
L'entitat Obra Cultural Balear (OCB) i el sindicat STEI Intersindical han presentat recursos contra les bases del procés d'estabilització i han denunciat que en els últims anys "s’ha fet un ús abusiu i indiscriminat de l’exempció dels coneixements de català" i que es concedeix "una exempció vitalícia" que és "discriminatòria per als pacients, políticament inexplicable i jurídicament impugnable".
Des del PSOE han deixat ben clar que no faran cap modificació de la convocatòria i esperaran a la resolució dels tribunals, que decidirà "d'acord amb criteris jurídics, no polítics". Des de Més per Mallorca discrepen d'aquesta visió i insisteixen que "la pilota està a la teulada del PSIB". Malgrat tot, en cas que no s'arribi a cap acord entre els grups de la coalició, es preveu la dimissió d'alguns càrrecs, com ara el de la directora general de Política Lingüística i vicepresidenta del Consell, Beatriu Defior. "Ens hem mantingut en un espai negociador, però les respostes seran contundents", ha advertit el diputat Joan Mas 'Collet'.