Aquesta Diada del 2024 coincideix amb un dels punts àlgids dins la crisi interna d’Esquerra Republicana, que ha de decidir el seu futur en un congrés el 30 de novembre. I aquesta ha sobrevolat l’acte que cada any celebra el partit l’11 de setembre, on la màxima representant de la formació ha estat la secretària general adjunta, Marta Vilalta, mentre que Marta Rovira es troba fora de Catalunya, a Suïssa, en la que és la primera Diada des del seu retorn de l’exili. L’expresident del partit, Oriol Junqueras havia participat en un acte d’Esquerra a Sant Boi, on ha estat convidat en qualitat d’historiador i ha arribat al dinar de la Federació un cop han acabat els discursos.

🔴 Diada de Catalunya 2024, DIRECTE | Última hora de la manifestació de l'11 de setembre

Ni Eva Baró, presidenta de la Federació de Barcelona, ni Elisenda Alamany, líder del partit a l’ajuntament barceloní, ni Vilalta han defugit de fer esment d’aquesta situació complexa que es viu dins les files republicanes, tot i que totes tres han volgut transmetre un missatge d’esperança i de recuperar l’orgull perdut en els últims mesos: “Després de la tardor i l’hivern ve la primavera. I les primaveres tornaran a Esquerra Republicana”, ha augurat la secretària general adjunta. També ha estat ella qui ha lamentat que no és només ERC qui passa per un mal moment, sinó el conjunt de l'independentisme, cosa que ha atribuït a conductes autodestructives: "És culpa d’aquells que s’han dedicat a criticar el company de viatge". 

Aprofitar el dinar de germanor per fer teràpia

Amb quatre candidatures disposades a lluitar per la presidència del partit, Baró ha demanat aprofitar aquest dinar de fideuà per tornar a connectar amb companys de partit amb qui han perdut la relació: “Mireu-vos als ulls amb un interès sincer. Militem per una causa política i us insto a poder debatre. Ningú tindrà mai la veritat absoluta i és bo entendre tots els punts de vista”. Entre els assistents al dinar hi havia militants ubicats en les diferents candidatures, des de Junqueras, que optarà a revalidar la presidència amb la candidatura Militància Decidim, Raquel Sans o Marta Vilaret de Nova Esquerra Nacional, o Alfred Bosch i Jordi Orobitg de Foc Nou. Baró ha estat interrompuda durant el seu discurs per un grup de manifestants que reclamava la llibertat de l’Abel, el primer independentista que va entrar a la presó amb l’amnistia aprovada, el 30 de maig.

"No podem oblidar qui som"

Vilalta ha lamentat el moment complex que viu el seu partit, però també el conjunt de l’independentisme, assenyalant que si s’ha perdut la majoria és per “culpa d’aquells que s’han dedicat a criticar el company de viatge”. De portes endins ha reconegut que hi ha “militants decebuts i que senten ràbia” davant dels darrers esdeveniments, especialment pel cas dels cartells els germans Margall: “Per sortir-ne i per refer-nos no podem oblidar qui som, aquesta és la clau”, ha receptat la secretària general adjunta. “No podem oblidar qui som i això, malgrat els moments complexos, és el que més ens ha d’omplir d’orgull”, ha reiterat Vilalta, que ha fet una crida als militants perquè no deixin que els facin dubtar d’ells mateixos.

Alamany, per la seva part, ha fet una crida per també recuperar l’orgull de ser d’ERC, en un oment en què la formació passa per hores baixes. “No ens podem permetre el luxe de llançar la tovallola, de deixar-nos endur pel desànim i la frustració. El que toca és pencar i arromangar-nos” ha reclamat la líder del partit dins l’ajuntament. Per això, ha tret pit de la feina feta per la seva formació durant el 2017 i ha apostat per tornar a liderar el moviment independentista: "Som més necessaris que mai!"

Contra la presència d'Aliança Catalana a la Diada

Tampoc no ha volgut defugir de l’última polèmica per la possible presència de l’extrema dreta catalana en la manifestació d’aquest 11 de setembre, després que Lluís Llach assegurés que tots els independentistes hi són convidats, pensin el que pensin. “Que s’accepti que l'extrema dreta pot ser a la Diada nacional em fa vergonya. No és aquest el nostre independentisme. No volem convertir-nos en una cosa tancada”, ha pregat Alamany, entre aplaudiments. En acabar l’acte, després de la interpretació dels Segadors, manifestants independentistes han mostrat el seu rebuig al “sí” d’ERC a la investidura de Salvador Illa, amb pancartes amb lema “El pacte de la vergonya”.

Acte d'ERC a la Diada de l'11 S / Carlos Baglietto
Manifestants contra ERC / Carlos Baglietto
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!