Els mals resultats electorals del passat 23-J i la sortida d'Iván Espinosa de los Monteros està posant de manifest la crisi interna de Vox. L'any en què celebren el seu dècim aniversari, el partit d'extrema dreta es troba en un moment complicat, ja que, per primer cop dirigents de Vox comencen a qüestionar Santiago Abascal i l'estratègia del partit. Malgrat haver aconseguit entrar en diversos governs municipals en coalició amb el PP, els resultats de les eleccions generals no van ser positius per a Vox, on va perdre 19 diputats, passant de 52 a 33 escons. El pes que estan assumint els dirigents més ultres com el vicepresident d'Acció Política, Jorge Buxadé, i el diputat Ignacio de Hoces, no acaba d'agradar fora de Madrid. Tant és així, que segons revela El Español, diversos càrrecs provincials estan reclamant un congrés de refundació de Vox "davant la gravetat de la situació i la deriva d'Abascal". Una de les principals preocupacions d'aquest gruix de dirigents seria la supervivència de la formació, ja que, consideren que Vox continuaria perdent vots en cas que es repetissin les eleccions.
Qüestionament del lideratge d'Abascal
El malestar entre les files de Vox no és nou, però s'ha agreujat durant les últimes setmanes. La retirada d'Espinosa de los Monteros no ha agradat a un gran sector de la formació d'Abascal, ja que el consideraven com el segon actiu més important després del president i comptava amb el suport de l'àmplia majoria de Vox, en canvi, Buxadé és més qüestionat. A més, el lideratge d'Abascal comença a estar qüestionat, també. Segons apunta el citat diari, ja es comença a expandir entre els dirigents del partit el missatge que "està intoxicat" pels criteris dels anomenats "quatre genets de l'Apocalipsi", que en concret són, Ignacio de Hoces, negociador territorial i responsable de confeccionar les llistes electorals; Jorge Buxadé, vicepresident d'Acció Política i cap de campanya; Kiko Méndez-Monasterio, conseller àulic de Santiago Abascal; i Gabriel Ariza, fundador d'Espasa Comunicació i fill de l'amo d'Intereconomía.
La tensió a Vox va començar fa gairebé un any quan Macarena Olona va abandonar el partit. Tanmateix, en aquell moment, el partit es va mostrar fort donant suport a Abascal en els continuats enfrontaments amb Olona. Les dues persones més crítiques van ser Ortega Smith i Jorge Buxadé, i fins i tot, van aparèixer filtracions als mitjans de missatges atacant Olona. Això va portar Vox a apartar Ortega Smith del càrrec de secretari general, i substituint-lo per Ignacio Garriga.
El futur de Rocío Monasterio
La crisi destapada a Vox també han despertat els dubtes sobre el futur de Rocío Monasterio, que va patir una patacada a les eleccions municipals del 28-M, on es presentava com a candidata del partit a Madrid, on no té res a fer contra Isabel Díaz Ayuso, que compta amb la majoria absoluta. Monasterio va agafar la seva acta de diputada el passat mes de juny, però també és una de les membres de Vox que ha perdut molt protagonisme en els últims temps. Juntament amb Abascal, Olona, Ortega Smith i Espinosa de los Monteros, era una de les peces imprescindibles de Vox fins a l'entrada de Buxadé. Segons explica El Confidencial, Monasterio, conscient de la previsible victòria d'Ayuso per majoria absoluta va intentar sortir de la Cambra de Madrid, i intentar ser la candidata a l'Ajuntament de Madrid, una candidatura que, finalment, va liderar Javier Ortega Smith.
Davant d'aquesta negativa, va intentar formar part del grup parlamentari al Congrés dels Diputats, on el seu marit era portaveu, però aquesta petició també va ser refusada pel partit. A més, després la patacada del 28-M, no la van incloure a les llistes del 23-J. Dirigents del partit veuen Monasterio com un aposta a llarg termini a la Comunitat de Madrid, sota el supòsit que Ayuso faci el salt a la política nacional, tot i que, la decisió no és unànime entre els dos corrents que conviuen actualment a Vox. La liberal, que fins ara liderava Iván Espinosa de los Monteros, i la línia dura i nacionalista, liderada per Jorge Buxadé. Així doncs, el paper de Monasterio ha quedat relegat a un segon pla. Segons el citat diari, fins i tot ha passat a tenir un pes "nul", i cada cop es té menys en compte la seva opinió. Així doncs, Rocío Monasterio podria convertir-se en una víctima col·lateral dels enfrontaments interns a Vox.