La crisi dels pèl·lets s'estén. Després que les regions de Galícia, Astúries i Cantàbria ja hagin anunciat la descoberta d'aquests microplàstics a les seves platges, ara ha estat el País Basc qui ha hagut de lamentar afegir-se a la llista de territoris afectats. L'institut de Ciència i Tecnologia Marina i Alimentària AZTI ja està investigant al laboratori les primeres mostres de pèl·lets que s'han trobat a la regió, provinents de l'abocament del vaixell Toconao davant la costa portuguesa. Concretament, els microplàstics han amarrat a la zona de La Arena, a Muskiz, una de platges a la província de Biscaia més properes a Cantàbria. A partir d'ara, s'estudiaran els elements recol·lectats per comparar-los aquells que s'han trobat fins ara i determinar-se la similitud.

Amb aquesta notícia, es confirma el que en cap cas s'esperava. Avui mateix, el govern basc havia anunciat que tres simulacions de l'AZTI no havien observat encara cap impacte per l'arribada dels microplàstics al litoral basc. Això era encertat, però l'institut també havia previst que la presència de vents de l'est i el nord-est "en principi" impedirien l'arribada de l'abocament del Toconao al País Basc "a curt termini, en la setmana actual". La realitat ha sobrepassat tots els càlculs. Per fer front a les pitjors expectatives, el govern basc ja havia activat avui mateix el pla Itsasertza contra la contaminació marina en fase d'alerta i a mode preventiu. Aquest moviment havia significat l'organització dels mitjans i els recursos susceptibles de ser mobilitzats davant un hipotètic cas de pol·lució.

Galícia, Astúries i Cantàbria, al nivell 2 d'alerta

Mentrestant, les altres comunitats on ja s'ha registrat la presència dels pèl·lets ja han elevat l'alerta. Tant Galícia com Astúries i Cantàbria han anunciat al llarg d'aquest matí i migdia la seva decisió d'elevar a 2 el nivell d'emergència per contaminació marina. Mentre que els governs d'Astúries i Cantàbria han fet aquest moviment de manera molt ràpida després de registrar els primers casos de pol·lució per microplàstics, la Xunta de Galícia s'ha fet pregar: el president Alfonso Rueda ha canviat d'opinió només 24 hores després d'afirmar que "qui vulgui ajudar, que ajudi". Precisament, el nivell 2 d'emergència permet rebre ajuda del govern estatal per tal de netejar les platges afectades.

El govern gallec, del PP, no ha esquivat la polèmica. Si ha trigat a fer el pas era per evitar entregar-se a les mans del govern espanyol, del PSOE. El conseller do Mar de la Xunta de Galícia, Alfonso Villares, va reconèixer el 4 de gener que, “en les últimes setmanes”, s’havien rebut “diversos avisos relacionats” amb l’aparició de pèl·lets a la costa gallega, la majoria concentrats a la ria de Muros i Noia. En una carta enviada a alcaldes gallecs el passat dijous 4, el conseller Villares informava que el 8 de desembre el vaixell mercant Tocanao havia patit la pèrdua de sis contenidors que formaven part de la seva càrrega, un dels quals amb pèl·lets de plàstic, davant de la costa portuguesa. El Centre de Coordinació de Salvament de Finisterre va ser notificat d’aquesta circumstància, i el 21 de desembre es va comunicar a la Direcció General de Costes, depenent del ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i a la delegació del govern espanyol.