La crisi de Vox no s'atura i ara arriba a Catalunya. El diputat d'extrema dreta Antonio Gallego ha decidit abandonar el grup parlamentari de Vox al Parlament de Catalunya al·legant "desavinences acumulades" amb el partit, segons ha informat Efe. Passarà a ser diputat no adscrit, i, d'aquesta manera, la formació de Santiago Abascal es queda amb 10 diputats a la cambra catalana.
Alonso Gallego critica el funcionament intern de Vox
Gallego ha enviat una carta a la resta de diputats del partit en la qual explica els motius de la seva decisió i carrega contra Vox. "Em sento fora de lloc, apartat, assenyalat, decebut, frustrat, infrautilitzat i gens integrat", ha assegurat el polític d'extrema dreta, que ha acusat el partit de relegar-lo a "un rol de diputat d'usar i llençar". El fins ara diputat de Vox, ha anat un pas més enllà i ha criticat les formes de fer del partit. En aquest sentit, ha afirmat que té dificultats per "adoptar l'obediència cega" i que rebutja "la humiliació com a mètode de correcció".
"Lamento de tot cor no haver pogut encarar millor les desavinences acumulades, que jo no airejaré en públic per respecte al vostre treball i als votants de Vox", ha afirmat Gallego en el comunicat, que ha afegit que a partir d'ara, buscarà "nous reptes professionals" que no posin en joc la seva salut mental i el respecte cap a ell mateix.
Vox demana a Gallego que torni l'escó al partit
Des del partit, asseguren que es tracta d'una "decisió personal" de Gallego que Vox "respecta", però consideren que hauria de retornar l'acta de diputat. "L'escó pertany a tots els votants que el van votar per representar i defensar les idees de Vox", han assenyalat fonts properes al partit, que també han volgut recordar que Gallego ja va abandonar el Partit Popular el 2015, un mes després de ser elegit diputat en les eleccions al Parlament.
Gallego era portaveu de la comissió d'economia i hisenda, i era membre de la comissió d'estudi sobre el deute històric de l'Estat amb Catalunya. Fins al setembre, també era portaveu adjunt del grup parlamentari, però des del partit van decidir substituir-lo pel diputat Sergio Macián. Segons informa el diari Ara, el motiu d'aquest canvi es devia a "la voluntat de reforçar el discurs sobre seguretat que lidera Macián al Parlament" i també perquè Gallego es pogués centrar en més qüestions de caràcter econòmic. Tanmateix, el mateix diari informa que, segons altres veus dins del partit, Gallego tenia discrepàncies en relació amb qüestions estratègiques amb el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, i també amb el diputat Joan Garriga.
La crisi de Vox, sense aturador
Aquest ha estat el primer senyal d'una possible crisi de Vox a Catalunya, que ja s'ha fet evident a Galícia o a Andalusia. Fa tan sols deu dies, Ricardo Morado, el líder regional de Vox a Galícia, va abandonar el partit després de considerar que l'executiva central menysprea alguns territoris. Moreno va acusar Vox de titllar de "traïdors" a tots aquells que fan una crítica constructiva contra el partit i va defensar que la lleialtat no pot ser igual a la submissió.
Però la crisi més profunda, que afecta el nucli central del partit d'ultradreta, es va originar el juny, després de la derrota enfront del PP a les eleccions andaluses i la baralla interna amb Macarena Olona, que finalment també va abandonar el partit.