El compte d'Instagram de la periodista i activista de les causes feministes Cristina Fallarás ha estat suspès aquest dissabte durant algunes hores, cinc dies després que publiqués la denúncia anònima que va precipitar la caiguda del portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, i després de la publicació de nous testimonis de dones que han explicat experiències similars a la denúncia inicial o a la que va fer pública l'actriu i presentadora Elisa Mouliaá, la primera a presentar una denúncia formal davant la justícia. Meta, empresa propietària d'Instagram, ha restaurat el compte a primera hora de la tarda. Segons ha explicat Fallarás a les xarxes, la directora de l'empresa tecnològica l'ha informat que el tancament s'havia produït arran d'una "allau de denúncies" contra les seves publicacions, i li ha demanat disculpes. 

En produir-se el tancament, l’escriptora s'ha mostrat convençuda que “no és casual, de cap manera”, que hagi succeït "just quan aquests relats han posat en marxa l’assenyalament de la violència sexual en els partits polítics, assenyalament que ha conclòs, per començar, amb la dimissió d’Íñigo Errejón". La periodista ha assegurat haver rebut centenars de missatges de dones en els que s’assenyala a polítics i militants de diferents organitzacions.

 

Dos nous testimonis

La cara de nen d’Íñigo Errejón contrasta amb el llenguatge de sexe per a adults que transmeten els nous testimonis que havia fet públics Fallarás, que va obrir la capsa de Pandora de les denúncies per maltractament psicològic i abusos sexuals que impliquen l’exportaveu de Sumar. En el matí d’aquest dissabte, la periodista va publicar el testimoni d’una dona que assegurava haver tingut un episodi sexual amb Errejón “fa deu anys”, durant l’etapa del “boom de Podemos”. La dona afirma que “Em va atreure el seu discurs de transformació, però el que vaig pensar que seria una nit de conversa (...) llarga i reflexiva, compartint punts d'interès, es va convertir en una xerrada breu i directa a l'acte", recorda.

“Va ser un sexe dur”

La dona relata detalls de la trobada sexual amb l’exdiputat, una experiència que no va ser gens satisfactòria, tot el contrari. “Va ser un sexe dur on jo no vaig gaudir, em va posar contra la paret i d'esquena", explica la testimoni que ha fet públic Fallarás. El relat continua explicant que Errejón li “va agafar els cabells", mentre li deia frases lascives i incòmodes, un aspecte que també han destacat altres víctimes.  Després d'això, va buscar una "excusa" perquè abandonés l'habitació d'hotel on estaven i li va demanar que es descarregués Telegram perquè "tenia un sistema de privadesa que esborrava els missatges automàticament al cap de pocs segons". La dona assegura que no va tenir més contacte amb Errejón perquè no li va agradar “ni el sexe”, que “era dur i sense pensar en el gaudi de la dona” ni el que li va transmetre com a persona.

Pràctiques humiliants

Segons recull Público, Fallarás també ha compartit l’experiència d’una altra dona, que assegura haver compartit militància amb Errejón i amb el que va estar un any veient-se de manera intermitent. “D'un dia per l'altre va passar de no saber el meu nom a mostrar molt d'interès en mi", explica aquest testimoni. Entre altres exigències de l’exdiputat, havia la d’enviar-li “fotos sexuals quan ell volia” i “era molt insistent en tenir sexe sense condó i realitzar pràctiques sexuals humiliants”, relata aquesta dona que, a més, ressalta els protocols estrictes que havia de seguir “perquè ningú s’assabentés” i que “em feia fora” de casa seva, on es produïen les trobades, “just després de tenir relacions sexuals”. Per aquesta dona, el polític “no va mostrar mai ni una mica d’empatia ni d’humanitat”.

🟪 Davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120 i ho pot fer tothom. La línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l'any en diversos idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!