El nom de Cristina Fallarás quedarà associat per a la història a la tomba política d’Íñigo Errejón. L’escriptora i periodista va compartir en el seu compte d’Instagram el testimoni d’una dona anònima que denunciava haver patit violència masclista per part d’un polític conegut, i el missatge es va fer viral a les xarxes socials. Ni tan sols va caldre anomenar-lo directament, perquè el que era un secret de domini públic i que tothom semblava conèixer, els comportaments masclistes d'Errejón, va acabar esclatant. Sumar diu que havia obert una investigació després de conèixer les denúncies de fa dies, i el mateix exdiputat i portaveu parlamentari va acabar dimitint. Però va ser Fallarás, i la seva credibilitat, la que va obrir la caixa de Pandora, el que ningú s’havia atrevit a fer, ni tan sols quan abans de les eleccions generals del 2023 una jove va narrar a la xarxa X una agressió sexista que apuntava directament a Errejón, però que no va tenir recorregut en els mitjans.

Periodista destacada

I és que Cristina Fallarás, destacada periodista i escriptora, s’ha forjat una posició de referència com a activista feminista espanyola, compromesa amb els drets de les dones. Nascuda el 18 de març de 1968 a Saragossa, es va formar com a periodista a la Universitat Autònoma de Barcelona i ha treballat en diversos mitjans de comunicació. Va ser redactora en cap de l’edició catalana d'El Mundo, cofundadora del diari ADN, i actualment és columnista a Público i ElDiario.es. També ha estat col·laboradora a El Periódico de Catalunya, Cadena Ser, Ràdio Nacional d’Espanya, Antena 3 i Telecinco. Una carrera multifacètica en la qual s’ha convertit en una veu influent en el periodisme espanyol i en la lluita pels drets de les dones, utilitzant el seu poderós altaveu per donar visibilitat als temes de gènere i violència masclista.

Altaveu a través de les xarxes

Fallarás utilitza les seves xarxes socials com a plataforma perquè les dones comparteixin les seves experiències sobre assetjament i violència masclista. Des del 2011 fins al 2015 va mantenir el blog Ellas, sobre drets de les dones i igualtat, i el 2018 va llançar el hashtag #Cuéntalo, que va generar milions de testimonis sobre violència de gènere i va ser una plataforma que va animar les dones a compartir les seves experiències sobre les agressions que havien patit

El testimoni anònim decisiu

Fallarás continua ara la seva tasca a través del seu compte d’Instagram, on dimarts va compartir el testimoni següent: “A mi em va passar amb un polític que viu a Madrid. Un polític molt conegut. M'havien avisat del tracte que donava a les dones, però tenint en compte la seva posició política, no em podia creure que això fos veritat. Així que, tot i això, vaig seguir. És un maltractador psicològic. Aquesta és la dinàmica que utilitza: ser extremadament simpàtic al principi per enganxar-te, quan veu que ha aconseguit alguna cosa comencen les plantades i el gaslighting (sempre ets tu qui no entens el diputat). A la tarda et mostra afecte i, fins i tot, et fa proposicions de relació, i al cap de dues hores et fa fora de casa. Si fas alguna cosa que no li agrada, et castiga amb silenci i indiferència, perquè vagis aprenent a respectar Déu, que és el que creu que és. La seva manera de tenir sexe et marca i no ho oblides mai. És una manera d'exercir poder, no és sexe. Com si s'estigués masturbant amb el teu cos. Et demana fer pràctiques humiliants i quan t'hi negues, et munta números. L'indignat social mai no treu el cap els dies del 8-M, ni quan hi ha algun cas d'abús sexual. Intueixo que sabrà que pot esclatar-li a la cara qualsevol dia. Hi ha detalls que prefereixo no explicar, però si alguna dona es topa amb ell, vull que sàpiga que no està boja, que és un veritable psicòpata i que els seus aires de persona normal amaguen un veritable monstre”.

Escriptora prolífica

Però Cristina Fallarás també és una escriptora prolífica, amb diverses obres destacades. El 2003 va publicar la seva primera obra, Rupturas, i el 2006, No acaba la noche. El 2009 va ser finalista del premi Hammett de novel·la negra amb Así murió el poeta Guadalupe, i el 2011 va ser la guanyadora del premi L’H Confidencial de novel·la negra i el premi Hammett internacional el 2012 amb l’obra Las niñas perdidas. L'any 2018 va publicar Honrarás a tu padre y a tu madre, una història que explora la història dels seus avis, un franquista i l’altre republicà. Pel que fa a les obres de no-ficció, Fallarás ha publicat A la puta calle: crónica de un desahucio (2013), un relat personal sobre la seva experiència en ser desnonada a Barcelona durant la crisi econòmica, i Ahora contamos nosotras (2019), el llibre que sorgeix a partir del moviment #Cuéntalo que va impulsar a través de les xarxes socials. A més, l’escriptora també ha publicat El evangelio según María Magdalena (2021) i La Loca (2022), la seva publicació més recent.

La seva faceta com a escriptora i la seva tasca periodística i com a activista pels drets de les dones li han reportat diversos premis importants, com el premi Hammett de la Setmana Negra de Gijón, sent la primera dona a guanyar-lo; també el premi de Periodisme feminista María Luz Morales el 2019 i el premi Periodista Lince, en la primera edició dels Premios Linces Moradas, organitzats per l’Institut República i Democràcia.

“S'ha destapat la capsa dels trons”

Els mitjans de comunicació estan posant de manifest el paper de Cristina Fallarás en el cas Errejón a partir de la publicació del testimoni en el seu compte d'Instagram. La periodista va assegurar en el programa La Noche en 24 horas que ha rebut almenys 11 testimonis d'altres dones que busquen “posar en evidència una realitat”. És per això que Fallarás insisteix que el que ella rep són testimonis de les dones, i no denúncies, perquè les denúncies “busquen un càstig”. Fallarás va subratllar que els partits polítics haurien de tenir aprovat “un protocol” perquè, si bé ara ha sortit el cas d'Íñigo Errejón, “jo ja he rebut tres o quatre missatges” en els quals s'implicaria membres d'altres partits d'esquerra o centre liberal.S'ha obert la caixa dels trons”, va assegurar. En una entrevista a TV3, Fallarás va insistir que “no sé res d’Errejón. Jo només estic pendent del relat de les dones”.

🟪 Davant qualsevol indici o situació de violència masclista, cal trucar al telèfon 900 900 120, i ho pot fer tothom. La línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores de cada dia de l'any en diversos idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!