Presa de pèl. És la sensació amb la qual marxen la majoria dels diputats de la comissió d’investigació del Congrés sobre l’operació Catalunya després que un altre exministre del PP s’hagi fet l’orni sobre la guerra bruta contra l’independentisme. En aquesta ocasió ha estat Cristóbal Montoro, que va ser ministre d’Hisenda amb Mariano Rajoy entre el 2011 i el 2018, el que ha evitat donar explicacions i detalls sobre l’ús de la policia patriòtica per desactivar el procés. El diputat de Bildu Jon Iñarritu li ha preguntat pel fals informe de la UDEF contra Xavier Trias i Jordi Pujol, que Marcelino Martín Blas va assegurar que havia nascut “manipulat” i que era una “pel·lícula” i ell ha mirat cap a una altra banda. “Si vostè m’està reclamant la meva compareixença, passi’m l’informe abans”, li ha demanat Montoro. “Però si està publicat”, li ha replicat el parlamentari abertzale. “Passa-me’l, no sé de què està parlant”, ha insistit l’exministre d’Hisenda en diverses ocasions. Ara bé, l’hemeroteca el desmenteix: “Qui ha de comparèixer, no només davant del Congrés, sinó davant tota la societat espanyola, és qui té comptes a Suïssa no declarats, a veure si ho diem clar d’una vegada per totes”, va manifestar Montoro el novembre del 2012, donant validesa al fals informe de la UDEF. Ho va dir després que CiU demanés que ell donés explicacions a la Cambra Baixa sobre la filtració del suposat esborrany policial.
🔍 L’operació Catalunya utilitzava informació del Ministeri d’Hisenda de Montoro de manera il·legal
🔍 L’autoritat espanyola antiblanqueig va donar informació falsa a Liechtenstein sobre els Pujol i Mas
En un altre moment de la seva compareixença, Cristóbal Montoro també ha sortit al pas de la causa que té oberta a Andorra. La justícia andorrana està investigant el paper de Montoro, Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz en l’enfonsament de la Banca Privada d’Andorra arran d’una querella presentada per Ramon i Higini Cierco (aleshores titulars de la BPA) i l’Institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA), que exerceix l’acusació popular amb l’associació catalana Drets. De moment, els populars han utilitzat la justícia espanyola per no haver de declarar davant la batlle andorrana que manté oberta la investigació contra ells. Tanmateix, Cristóbal Montoro ho ha presentat com una “acusació falsa”. “Presentar denúncies falses no té responsabilitats penals?”, s’ha preguntat. I, és clar, Josep Pagès li ha respost directament: “Jo crec que no, perquè als independentistes ens n’han presentat a desenes i ningú ha respost”. “Vaja, home, això està bé”, ha contestat Montoro. “Vostè ha llegit quina és l’acusació falsa que plantegen davant la justícia andorrana?”, ha reiterat l’exministre “Sí, l’he llegit tota i de falsa no en té res”, ha subratllat el diputat juntaire.
Més tard, Montoro ha aprofitat la seva resposta a la intervenció del diputat de Vox Ignacio Gil Lázaro per negar qualsevol intervenció en la liquidació de la BPA: “Em preguntin si Hisenda estava a la policia patriòtica, és que és una cosa... Després diuen que ric, però és que, de veritat, no em poden fer aquesta pregunta. No sé si s’adonen de l’aspecte de la pregunta”. “Com coaccionarem? Però si aquells als quals hem coaccionat se’n van assabentar el març. Com anirem al gener amb una intervenció que no existeix?”, ha afegit. “Entre el pròfug i el banquer, realment formen un tàndem extraordinari”, ha conclòs en al·lusió a Carles Puigdemont i als germans Cierco.
Montoro acusa sense proves els polítics independentistes de tenir “comptes abundants” a Andorra
En la seva intervenció inicial, Cristóbal Montoro ha acusat directament sense proves els polítics independentistes de tenir comptes a Andorra: “No es poden pagar els serveis públics, però sí que hi ha polítics a Catalunya que no tenen per què preocupar-se perquè tenen uns comptes abundants de milions d’euros en un país veí que es diu Andorra”, ha afirmat. “Els tenen allà sense declarar per no pagar imposats a Espanya, ara també en tenim exemples”, ha afegit. Unes paraules a les quals els diputats d’ERC, Junts, Bildu i Podemos han contestat mencionant el rei emèrit, que va ocultar milions d’euros a Suïssa.
I més tard la republicana Pilar Vallugera li ha tret el tema: “Vostè va dient alegrement que hi ha molts polítics que tenen comptes a Andorra, [però] no ha donat cap nom”. I, com a resposta, Montoro ha mencionat només el cas de Jordi Pujol, l’únic que està acreditat (i reconegut per ell mateix). “Pujol, que jo sàpiga, és un. Qui són els altres?”, ha insistit la diputada d’ERC. “La família”, ha respost Montoro. “Però ells no són polítics, ells són la família d’un polític. Digui’m un altre polític català que tingui comptes a Andorra, perquè vostè ha parlat en plural i ha escampat merda sobre tots els polítics catalans”, li ha etzibat Vallugera. I l’exministre ha acabat fent marxa enrere: “Doncs rectifico”.
L’operació Catalunya va ser el “rescat” de Catalunya i la “intervenció total” dels comptes de la Generalitat
Així mateix, seguint el guió habitual de les últimes compareixences, Montoro ha fet la seva pròpia definició de l’operació Catalunya: “L’operació del rescat de Catalunya, de proveïdors i del Fons de Liquiditat Autonòmica. I el setembre de 2017, la intervenció total del pressupost de Catalunya promoguda per la Comissió Delegada del govern espanyol per a Assumptes Econòmics i desenvolupada en una ordre ministerial per la qual disposo que es paralitzi l’aplicació de pressupost a Catalunya”, ha relatat. “Per una vegada, Puigdemont va complir estrictament aquell mandat que se li estava donant i, per tant, el pressupost va quedar completament en mans del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública des del setembre del 2017 fins que es va formalitzar el nou govern [català]”, ha afegit.
“Em respecta o me’n vaig” i “s’està posant com s’ha de posar”: la tensió de Cristóbal Montoro amb Josep Pagès i Pilar Vallugera
Dos dels moments de màxima tensió han estat durant l’interrogatori dels diputats independentistes. El primer ha estat Josep Pagès, de Junts, que li ha preguntat per les múltiples reunions que hi va haver entre els governs espanyols i andorrans quan ell era ministre d’Hisenda. “Canvia la tributació a Andorra per primera vegada en la història i el ministre [Jordi] Cinca aplica un sistema tributari amb un impost sobre la renda de persones físiques i sobre societats”, ha relatat Montoro. “Perfecte, ha explicat la raó, em sembla molt bé que doni aquesta raó, he de passar a la següent pregunta”, li ha replicat Pagès.
I això ha desfermat la fúria de l’exministre d’Hisenda. “Em deixa respondre o no? O em treu la paraula?”, ha contestat Montoro. “És clar que sí, vostè està compareixent aquí com investigat”, li ha etzibat el diputat de Junts. “Calli al senyor diputat”, ha demanat Montoro al president de la comissió, el socialista Arnau Ramírez. “Si no, m’aixeco. Vostè em respecta o me’n vaig”, ha advertit Montoro. I l’intercanvi de retrets ha continuat. “Vostè no decideix, és que m’ofèn”. “Jo vull respostes”. “Continuaré la resposta”. Fins que Ramírez ha volgut posar pau: “Ja s’encarrega el president d’organitzar-ho”.
Per part d’Esquerra, Pilar Vallugera també ha protagonitzat un dur enfrontament verbal amb Cristóbal Montoro. “Oh, com m’estic posant”, ha reconegut la diputada republicana en un moment del seu interrogatori davant de les desesperants respostes de l’exministre. I Montoro ha posat el dit a la nafra: “No, és clar, s’està posant com s’ha de posar”. “Perquè em pren el pèl, es riu de nosaltres”, li ha retret Vallugera. “Tenen tot un estat a les seves mans i destrossen la vida d’uns quants perquè duen a terme el programa polític amb el qual es van presentar a les eleccions”, ha afegit la republicana. “Enfonsen un banc a Andorra i riuen a la nostra cara”, ha reblat.
L’enganxada entre Cristóbal Montoro i el socialista Manuel Arribas: “O té proves o calla”
L’últim moment de tensió ha sigut ser durant el torn del socialista Manuel Arribas, que l’ha presentat com “l’arquitecte fiscal d’una operació il·legal” i com un “engranatge imprescindible en la maquinària institucional” del PP per “perseguir l’adversari polític”. “No es van perseguir delictes, es van construir culpables utilitzant els recursos de l’Estat per manipular, intimidar i destituir”, ha denunciat. I Cristóbal Montoro ha tret foc pels queixals: “Vostè creu que es pot venir en seu parlamentària a mentir? Tindrà proves del que acaba d’afirmar. O té proves o calla”, ha protestat, obviant la multitud d’àudios i documentes que demostren l’existència de l’operació Catalunya.
Més tard, Arribas li ha retret les seves respostes: “Ja ens ha donat per al mem de l’Intermedio d’avui. Ara el que li demanaria és que s’ho prengui seriosament perquè està volent riure’s dels diputats utilitzant un to fatxenda i fanfarró”, li ha retret. Unes paraules que han tornat a indignar Montoro: “Si vostè vol continuar preguntant, retiri aquestes paraules o jo ja no responc més”. “Si per vostès fos, no tingui cap dubte que m’haurien tret els fetges. I no em poden treure els fetges perquè no hi ha res. No hi ha res i busquen i busquen i busquen”, ha reblat l’exministre.