Crit al cel en veure la factura del caprici del Partit Popular de celebrar una mascletà a la capital espanyola: el que va començar com una broma ha sortit car als madrilenys. El 14 de març del 2023, en una visita a la ciutat de València, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, va fer una promesa davant dels mitjans: si era reelegit alcalde, i la seva companya del PP María José Catalá sortia batlessa de València, celebraria una mascletà a la capital. "Portar la mascletà a Madrid no és portar, com algú ha dit, una muntanya de petards, sinó que és portar l'essència profunda de l'ànima de València", va defensar l'alcalde en una roda de premsa. Cinc mesos després de la celebració, El País ha avançat que la mascletà ha costat 80.000 euros als madrilenys

Bitllets de tren i un dinar, entre les despeses

Segons ha informat el mitjà citat aquest dimecres, dels 80.000 euros que es va gastar en total l'Ajuntament de Madrid, només la pirotècnica va costar 45.980 euros. A aquesta despesa se li han de sumar 4.155,90 euros del so, 4.107,22 euros d'una tanca, així com els trasllats de diversos polítics del PP del País Valencià i els seus equips a la ciutat, 386,18 euros més. A l'acte s'hi van personar, el president de la Generalitat valenciana, Carlos Mazón, i la ja alcaldessa de la capital valenciana, María José Catalá.

A banda, el consistori va costejar el trasllat del grup de la Junta Central Fallera encarregat de l'actuació. Segons les xifres de l'informe de transparència del consistori de Madrid, l'entitat va llogar un autobús per 710 euros i va organitzar un dinar de 1.400 euros per a 43 comensals en un hotel del barri madrileny de Chamartín, entre ells la Fallera major i la seva cort, la Fallera major infantil i la seva cort, la directiva de la junta central, set acompanyants i un fotògraf. 

Una part del pressupost, a informes mediambientals

La promesa de Martínez-Almeida va aixecar polseguera des d'un primer moment. L'oposició municipal i diverses associacions ecologistes i d'esquerres van intentar que l'alcalde es desdigués i fins i tot van organitzar manifestacions a la plaça de Cibeles en contra de la celebració de l'acte. Una de les decisions per ells més criticades va ser la ubicació: el consistori va decidir celebrar la mascletà en una zona del riu Manzanares renaturalitzada des del 2016. L'Ajuntament de Madrid es va gastar 3.339.60 en un informe tècnic de vibracions i 1.197,90 euros en una memòria ambiental per analitzar l'impacte de la celebració a la zona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!