Els Mossos d’Esquadra han rebut dures crítiques i protestes des del món sobiranista, fins i tot del més proper al Govern, arran de la seva intervenció contra els manifestants antifeixistes oposats al policies espanyols convocats per Jusapol a Barcelona.
El diputat Rubén Wagensberg (ERC); l'historiador i factòtum de Junts per la República, Agustí Colomines; el filòsof i candidat a l'alcaldia de Barcelona, Jordi Graupera, i l'escriptora i tertuliana Pilar Rahola destaquen entre les veus que han posat en solfa l'actuació dels Mossos, com la que es veu a la foto, on els agents fan passar sota la bastida a manifestants per pegar-los. Els crítics demanen responsabilitats al conseller d'Interior, Miquel Buch, i fins i tot al president Quim Torra:
Aquest vídeo demostra les ganes que ens tenen els @mossos. Vergonyant.
— Ruben Wagensberg (@wagensberg) 29 de setembre de 2018
Calen responsabilitats després del que està passant avui. https://t.co/JGcGcL5Biu
Qui comanda aquesta colla de bèsties?
— Agustí Colomines (@AgustiColomines) 29 de setembre de 2018
Una dada. El dispositiu policial d'avui el coordinava Antoni Antolín, nou cap de l'Àrea Tècnica de Planificació i Dispositius. Va ser apartat de la direcció l'any 2012 per les càrregues del desallotjament del 15-M a plaça Catalunya. Avui s'estrenava de nou amb un gran dispositiu.
— Jesús Rodríguez (@albertmartnez) 29 de setembre de 2018
Avui a BCN hi ha hagut càrregues dels @mossos absolutament il·legals: cops de porra al cap, càrregues quan no hi ha cap atac físic dels manifestants, cops de porra a la gent que passava per un passadís format per agents... Encoratjo les associacions de juristes a denunciar-ho.
— Carles Bonaventura (@cbonaventura) 29 de setembre de 2018
Condemnem la brutalitat policial contra el moviment republicà i antifeixista. Càrregues sense justificació contra persones indefenses. Ens solidaritzem amb les víctimes i demanem assumpció de responsabilitats als responsables polítics dels Mossos @MiquelBuch @interiorcat @mossos pic.twitter.com/nK7w23fHzY
— Intersindical-CSC (@I_CSC) 29 de setembre de 2018
Càrrega il·legal de manual. Mossos carreguen als caps dels manifestants. Estàs acabat @MiquelBuchpic.twitter.com/srB24ySJvA
— Joan Mangues (@jmangues) 29 de setembre de 2018
Conseller @MiquelBuch aquesta càrrega no es ni mig normal, absolutament desproporcionada i innecessària. Que esteu fent @mossos ?#BuchDimissio pic.twitter.com/zkEfmJIfnZ
— Xavier Soler i Travé Crida Nacional (@XavierSolerT) 29 de setembre de 2018
Aquest és el Govern efectiu que tenim @QuimTorraiPla ? Un govern que permet la presència de piolins un any després i reprimeix el poble pacífic i mobilitzat?
— CDR Sants #MésViusQueMai (@CDRSants) 29 de setembre de 2018
Estem fartes de discursos, volem fets! #MiquelBuchDimissió#CDRAntifeixista
Foto de @jordiborras pic.twitter.com/YJVJ0uVue6
Graupera ha retret al president de la Generalitat, Quim Torra, que la policia catalana hagi "atonyinat" als defensors de l'1-O per a protegir el seu Govern:
El president Quim Torra es troba que ha de triar entre salvar el sistema de partits o salvar la idea d'independència en la societat. Després d'avui, però, no és clar que pugui fer cap de les dues coses.
— Jordi Graupera (@JordiGraupera) 29 de setembre de 2018
El conseller municipal de Junts per Catalunya a Sarrià-Sant Gervasi, Jaume Oliva, ha replicat Graupera i altres crítics, especialment a Arran, l'organització juvenil cupaire, i a la mateixa CUP:
Paraules buides. S'estava intentant garantir un cordó policial per separar dues manifestacions i evitar el que hagués sigut una batalla campal. Si intentes trencar el cordó, hi haurà càrregues, aquí i a tot arreu.
— Jaume Oliva (@jaumeoliva_) 29 de setembre de 2018
Tanmateix he vist mossos sense identificació, cal investigar-ho.
Aneu fins el cordó policial. Llanceu bombes de fum i pols de colors a la cara dels agents. Què preteneu aconseguir amb aquestes criaturades?
— Jaume Oliva (@jaumeoliva_) 29 de septiembre de 2018
Així no @Arran_jovent.
Així no @cupnacional. pic.twitter.com/KfCYvHRW3c
Pilar Rahola s'hi ha afegit en la mateixa línia, tot demanant més intel·ligència i unitat als sobiranistes. També ha rebut. Més endavant, ella mateixa s'ha afegit als crítics:
Sí, venien a provocar-nos.
— Pilar Rahola (@RaholaOficial) 29 de setembre de 2018
No, no ens havíem de deixar provocar.
Sí, volien la foto de violència.
No, no l’havíem de donar.
Sí, tenen les imatges que volien.
No, no són les imatges que mai hem de donar.
Però les hem donat a poques hores de #1OCT
Trist, penós, malament.
T'equivoques Pilar.
— Evarist Solé (@evarist_sole) 29 de setembre de 2018
Per violència, la dels mossos del teu amic Buch.
Per violència la dels policies i guardia civils cridant viva franco.
Ja n'hi ha prou de lliris i de cassolades.
Ja n'hi ha prou de parar l'altra galta.
Que hem de deixar, que ens matin??
Va home va.
Tampoc cal autoflagenar-nos tant @RaholaOficial . Avui és el dia que hem camviat els lliris per les ortigues. De vegades convé
— Albert Poch (@AlbertPoch) 29 de setembre de 2018
Conseller @MiquelBuch
— Pilar Rahola (@RaholaOficial) 29 de setembre de 2018
1. Pq es va permetre una manifestació q homenatjava la violencia contra el nostre poble?
2. Si es permetia, pq no es va enviar ben lluny del centre i es va encapsular?
3. Pq hi ha hagut càrregues tan innecessàries i violentes contra la gent?
Avui, malament
Amb independència que crec que no ens havíem de deixar provocar, i que han aconseguit les imatges que no els havíem de donar,
— Pilar Rahola (@RaholaOficial) 29 de setembre de 2018
és un fet que algunes càrregues dels @mossos han estat innecessàries, inexplicables i inacceptables.
La consellera d'Ensenyament de l'1-O, Clara Ponsatí, s'ha sumat a les crítiques al Govern, en aquest cas pel desallotjament, dimecres passat, de l'acampada independentista de la plaça de Sant Jaume. "Enviar els Mossos a retirar les tendes de campanya? Calia?", diu a Jornada.
Ponsatí és ben crítica amb el president de la Generalitat, Quim Torra: "No s'hi val que vagis cada matí a saludar la gent que està acampada, i que després enviïs els Mossos d'Esquadra per fer-los fora al·ludint qüestions de seguretat. Si realment creus que han de marxar, vas i els hi ho dius davant dels mitjans: 'Recolliu les tendes perquè això ara no és el que s'ha de fer'. Però diga-ho clarament; no hi enviïs la policia, ho has d'explicar tu. I si no ho vols fer, doncs aguantes als policies i impedeixes que retirin les tendes. A mi aquestes coses em semblen òbvies, però sembla que no ho són per tothom".