Unidas Podemos ha criticat a la vicepresidenta tercera de Transició Ecològica del govern espanyol, Teresa Ribera, per descartar intervenir el preu de la llum. Podemos, també l'han acusada d'alinear-se amb "l'oligopoli" elèctric.
Estabilitzar els preus
"El que proposa la vicepresidenta tercera és, per un altre costat, el mateix que fa uns dies proposava l'oligopoli elèctric", assegura el portaveu de la formació lila Pablo Echenique. La vicepresidenta ha remarcat que el govern espanyol "mai va impulsar l'adopció de mesures" que siguin "frontalment contràries al dret comunitari", ja que considera que "això és el pitjor que es pot fer", i ha apostat per "estabilitzar".
Echenique argumenta això sobre "estabilitzar" els preus: "Si el que proposa l'oligopoli elèctric, és difícil de creure que pugui servir per baixar la factura de la llum. I efectivament, mai diuen "baixar". Diuen "estabilitzar". Per suposar, es poden estabilitzar en preus alts."
Podemos replica
En la seva rèplica, a la compareixença de Ribera, el secretari general del grup parlamentari d'Unides Podemos, Txema Guijarro, ha assegurat que les normes comunitàries "no impedeix regular el preu de la nuclear". "Precisament diu que sent un monopoli natural, sí que és possible regular. França va per aquest camí", ha dit el diputat, que també ha recordat una altra de les propostes del grup confederal, la d'impulsar una empresa pública d'energia.
Respecte a la proposta "d'estabilitzar la factura", ha assenyalat que és "molt semblant" a la proposta traslladada per "el 'lobby' elèctric", que al seu judici "treballa obertament contra la democratització del sistema". "Suposo que serà estabilitzar a la baixa. Si no, no sé quina gràcia tindria", ha dit.
La llum, sense aturador
El preu màxim de la llum sembla no tenir aturador. Aquest mes d'agost serà el mes més car de la història i durant les últimes setmanes ja s'ha batut el rècord històric en diverses ocasions, de fet, aquest dimarts serà l'enèsima vegada que visquem aquesta situació en els últims mesos, ja que el preu s'enfilarà fins als 130,53 euros per cada megawatt hora, superant els 124,45 euros marcats per aquest dilluns.
Per franges horàries, aquest preu, en el qual es creua l'oferta dels productors amb la demanda prevista per Xarxa Elèctrica, oscil·larà demà entre els 137,46 euros/MWh que costarà entre les deu i les onze de la nit, i els 123,35 euros/MWh, entre les cinc i les sis de la tarda.