El segon diari d'Alemanya, el Süddeutsche Zeitung de Munic, ha adoptat una posició crítica amb la detenció del president Carles Puigdemont, i obre l'edició digital del diari amb el títol de "Alemanya ja té el seu primer pres polític" i una crònica d'un dels seus periodistes de referència, Thomas Urban.
"La República Federal d'Alemanya ja té el seu primer pres polític: Carles Puigdemont, l'exprimer ministre català que va proclamar la independència de la seva regió natal, encara que la majoria de la població no ho recolza en absolut. És un pres polític? El fet que els polítics empresonats siguin presos polítics no només és vist així per la majoria dels membres del Parlament regional de Barcelona i per Amnistia Internacional, sinó també per l'experiència dels ministeris de justícia de Brussel·les i Berna. Bèlgica i Suïssa no han lliurat a Puigdemont a Madrid perquè no consideren que el conflicte a Catalunya sigui un problema intern a Espanya i, encara menys, de delinqüència", assenyala.
Segons el diari, el cas Puigdemont ha causat impacte a Berlín, a la cancelleria, i s'estan produint tensions, perquè estan col·lisionant els criteris judicials europeus. "El Ministeri de Justícia alemany pot decidir el contrari que el belga?", es pregunta.
Deixa clar que els polítics catalans no són en absolut violents, el requisit que requereix el Codi Penal alemany pel delicte de rebel·lió. "No són terroristes, sinó polítics que han estat legitimats per eleccions lliures i que només recorren a mitjans pacífics. Només per aquest sol motiu, segons catedràtics de dret espanyol, ja no es donen els elements per a la rebel·lió. A Catalunya no hi havia violència per part dels separatistes, sinó només per part de la policia espanyola. És cert que Madrid té tot el dret a neutralitzar políticament els independentistes; però n'hi hauria prou amb la inhabilitació i la prohibició de les seves organitzacions", assenyala.