Els set secretaris nacionals que van dimitir de l'ANC el passat 3 de novembre, han impulsat la plataforma 'Donec Perficiam', amb l'objectiu de pressionar els partits independentistes a les pròximes eleccions al Parlament perquè es presentin junts.

Insisteixen en que les set candidatures que actualment no tenen representació al Parlament pactin uns acords mínims per concórrer conjuntament a les votacions. Tal com ha manifestat un dels portaveus, l'objectiu serà "fer d'observadors" i veure si s'articula un acord que permeti fer realitat "el mandat de l'1 d'octubre de 2017 si les forces independentistes sumen el 50% més 1 dels vots emesos".

La plataforma també s'adreçarà als tres partits majoritaris -ERC, JxCat i la CUP-, però són conscients de "les dificultats perquè aquestes formacions facin allò que no han tingut la capacitat de fer fins ara". Els impulsors de 'Donec Perficiam' afirmen que no s'integraran en cap llista electoral i que l'únic que faran és "demanar el vot per a aquesta coalició de partits". Un camí que, defensen, és l'únic que pot garantir "un futur pel conjunt dels catalans" en un context on "l'Estat està en fallida econòmica, social i moral".

Una desena de partits nous han sorgit arran de la divisió de l'independentisme i la diàspora convergent / Foto: Sergi Alcàzar

Al manifest presentat sostenen que la candidatura que en surti ha de validar l'estratègia unilateral ha de fer efectiva la declaració del 27 d'octubre i ha de comptar amb la ciutadania per acompanyar el Govern i el Parlament en la defensa "de la llibertat del país".

L'estratègia de l'ANC

Precisament, els set dimissionaris que van abandonar l'ANC per discrepàncies amb l'estratègia que l'entitat plantejava de cara a les eleccions, han subratllat que cal "exigir" als partits independentistes que compleixin "la voluntat popular".

Per la seva banda, l'ANC ha iniciat la seva consulta interna sobre si l'entitat ha de fiscalitzar les propostes i les actuacions dels partits independentistes de cara a les eleccions del 14 de febrer. Les sòcies i els socis de l’Assemblea hauran de ratificar els 15 punts del posicionament d’incidència política i els 10 principis del decàleg, per la qual cosa hi ha un total de 25 punts sotmesos a votació.