Remodelació. El col·lectiu Indesinenter, que engloba els membres de l'Assemblea Nacional Catalana crítics amb l'actual direcció, han fixat una exigència per tal d'intentar resoldre la "crisi interna" que travessa l'entitat. Una tensió que ja fa temps que dura, però que es va fer pública ara fa 11 dies, durant un plenari extraordinari en què es debatia la possibilitat de presentar una llista cívica independentista allunyada dels partits a les pròximes eleccions al Parlament. Una proposta que, malgrat aparèixer al full de ruta de l'ANC que va aprovar la militància amb un 96% de suports al maig de l'any passat, no genera consens entre els 68 membres del Secretariat Nacional de l'entitat.

La intenció d'aquell plenari, impulsat per la presidenta Dolors Feliu i el futur vicepresident Uriel Bertran, era organitzar un grup de treball intern que abordés la qüestió. La sorpresa va saltar quan la iniciativa va quedar rebutjada, amb 28 vots a favor i 29 en contra. I posteriorment, un article públic del secretari Josep Pinyol explicitaria el motiu d'aquesta derrota: en el text, acusava Feliu d'haver "retorçat els Estatuts" per impedir un punt de debat sobre la llista cívica i evitar una esmena a la totalitat que havien presentat "més de vint" membres del Secretariat. Una font coneixedora dels fets explicava a ElNacional.cat que la presidenta havia dut a terme una "cacicada", i que va ser aquest comportament el que va portar una majoria de dirigents d'abandonar la línia oficialista i rebutjar la iniciativa.

El Comitè Permanent, en l'ull de mira

El col·lectiu Indesinenter ha publicat un comunicat en el qual recull els fets, i lamenta que des d'aquell plenari "no ha estat possible reconduir la greu crisi interna" que pateix l'entitat. També evidencia la posició crítica que mantenen, situant-se "en contra de l'orientació política" que està impulsant la direcció de l'ANC, i carrega contra les "males pràctiques i les irregularitats" exhibides per Dolors Feliu aquell 28 de gener.

Però el focus no només es posa amb la presidenta de l'entitat, sinó que també amb el seu Comitè Permanent, la cúpula directiva que engloba els 12 càrrecs executius més importants (entre els quals hi ha Dolors Feliu, Uriel Bertran i Jordi Pesarrodona). Ara bé, d'aquesta dotzena de membres, fonts consultades per ElNacional.cat assenyalen que "només dos no són del corrent majoritari". La pràctica totalitat d'aquest comitè "tira pel dret" i fa "política de partit". A més, els seus integrants no representen de forma ajustada els 68 membres del Secretariat Nacional, sinó que són molt més propers a la línia defensada per Dolors Feliu i Uriel Bertran. "L'ANC s'assembla cada cop menys a un moviment assembleari", critica la mateixa font. El comunicat del col·lectiu Indesinenter també critica que el Comitè Permanent practica "centralització, autoritarisme i abús de poder".

Malgrat això, els crítics es mostren oberts a "reconduir a bon port" la crisi interna. I, per aconseguir-ho, exigeixen la necessitat de remodelar aquest Comitè Permanent. "És el mínim indispensable per evitar el bloqueig de la nostra entitat", assenyalen. "Per recuperar la confiança, la seva composició ha de reflectir el conjunt de sensibilitats del Secretariat Nacional". El col·lectiu recorda la rellevància d'aquest òrgan directiu, per la qual cosa ha de tenir una "àmplia confiança per part de la resta de secretaris nacionals", i la seva remodelació pot ajudar-hi. "Estem disposats a retrobar una entesa sòlida sobre l’estratègia i els objectius operatius del Full de Ruta i també afrontar la renovació necessària en les responsabilitats personals atorgades", diuen. "Cal retornar a les bones pràctiques de govern i recuperar la confiança en el treball d’equip del Secretariat". Una via que pot ser una de les darreres oportunitats per evitar una divisió insalvable.