El Col·lectiu Primer d'Octubre, que reuneix militants d'ERC crítics amb la gestió de l'executiva actual, ha fet una crida aquest dimecres a formar una candidatura alternativa al congrés que se celebra al novembre perquè hi hagi una nova direcció "que no sigui continuista". En un comunicat, el Col·lectiu ha anunciat que, a partir del mes de setembre, celebraran assemblees informatives, i han animat els militants d'ERC que desitgin escoltar-los a demanar en els seus cercles territorials que fixin una data per reunir-se amb ells. Malgrat que no han explicitat si el mateix col·lectiu dels crítics serà qui formi una candidatura pròpia, s'han posat "al servei de la militància" per impulsar una nova direcció a ERC.

El col·lectiu ha recordat que va néixer fa cinc anys després que alguns militants consideressin que l'estratègia republicana s'allunyava dels postulats del referèndum de l'1 d'octubre de 2017, i que hi havia una falta d'assemblearisme i d'"unitat estratègica" en l'independentisme. "Al llarg d'aquest temps hem estat vivint amb amargor i impotència la baixa del partit d'històrics militants independentistes de pedra picada, en no veure reflectits en les decisions de la direcció del partit d'Oriol Junqueras i Marta Rovira els tradicionals principis d'ERC", han expressat.

Carreguen contra l'estratègia "d'ampliar la base" 

Així mateix, amb l'estratègia d'ampliar la base del partit, els crítics consideren que s'han incorporat persones procedents de l'esquerra no independentista, alguna cosa que "es podria veure en positiu si no fos perquè al mateix temps la reivindicació de la independència ha passat a un segon pla de les prioritats del partit".

"L'estelada ha desaparegut de tots els actes públics d'ERC", han assegurat, i han defensat que la pèrdua de vots en les últimes eleccions, textualment, els han donat la raó als crítics. Han demanat allunyar-se del PSOE i posar la independència en primer pla com a "eina útil d'alliberament social i nacional".

A hores d'ara l'únic candidat per optar a la presidència del partit és l'expresident Oriol Junqueras. L'actual direcció dels republicans, encapçalats per Marta Rovira i Pere Aragonès, han dit públicament que volen una renovació íntegra en la direcció que surti del Congrés del pròxim novembre. Tot i això, Junqueras s'hi presentarà perquè, segons ell, no és responsable de les últimes desfestes electorals dels republicans a les municipals, Congrés i Parlament. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!