Els crítics d'ERC han demanat llibertat de vot dels diputats republicans en la investidura de Salvador Illa, després de conèixer-se la llum verda de la militància al preacord amb el PSC per un estret marge. En un comunicat d'aquest divendres vespre, el Col·lectiu Primer d'Octubre ha reclamat "als 20 diputats d'ERC al Parlament que votin lliurement d'acord amb la seva consciència". Cal recordar que les joventuts del partit, el Jovent Republicà, podrien torpedinar la investidura amb la seva diputada.

🔴 Acord ERC-PSC, DIRECTE | Última hora de la consulta i votació per investir Salvador Illa
 

🗓️ Aquestes són les dates més probables per investir Illa després del 'sí' d'ERC
 

Un cop coneguda la decisió de la militància, el sector crític ha destacat que la consulta "s'ha saldat amb una elevadíssima participació de més del 75%". "Aquest fet demostra la salut de la nostra organització i la maduresa política de la nostra militància", han considerat, abans de recordar que el resultat s'ha decidit per un "estret marge". Així doncs, i "davant d'aquesta evident divisió d'opinions interna", el Col·lectiu Primer d'Octubre ha demanat "als negociadors d'ERC, encapçalats per la secretària general Marta Rovira, interpretar correctament la voluntat de la militància i portar a terme el resultat de la consulta".

Els crítics també han reclamat "als 20 diputats d'ERC al Parlament que votin lliurement d'acord amb la seva consciència". "Als 2.847 militants que avui han votat 'No', agrair-los la seva determinació malgrat el desigual espai mediàtic i institucional que hem disposat els defensors de no. Us convidem a aplegar-nos tots conjuntament per revertir el partit en el pròxim Congrés Nacional. Hem de lluitar per reorientar l'estratègia política del partit per tal que posi en primer pla de les nostres reivindicacions l'alliberament nacional de Catalunya", han afegit. Finalment, s'han adreçat als 3.397 que han votat a favor i els han demanat "que siguin tant o més exigents que els del 'no' a l'hora de demanar responsabilitats pels compromisos assumits per la direcció del partit".

Pel que fa a les joventuts, el Jovent Republicà ha convocat un Consell Nacional extraordinari per dilluns vinent a la tarda. En aquest consell decidiran el sentit del vot de la seva diputada, Mar Besses, en la investidura d'Illa —que, previsiblement, se celebrarà la setmana vinent—. El seu vot negatiu torpedinaria la investidura del candidat socialista.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!