El corrent crític d’ERC, Col·lectiu 1 d’octubre, troba “impossible” presentar una candidatura alternativa a la de Gabriel Rufián per a les pròximes eleccions generals del 23-J. Així ho han manifestat fonts d’aquest corrent a ElNacional.cat aquest dissabte. Aquesta possibilitat s'havia valorat després de la patacada de les municipals el 28-M, però la idea ha perdut força. I molt més des d'ahir. Segons les mateixes fonts, el partit va aprovar aquest divendres les condicions per presentar candidatures i, en aquest sentit, per a cap de llista es necessitarien 450 avals a presentar el dia 8 de juny. Un marge notablement estret. A més a més, només seran vàlids els avals signats en paper per cada militant. “És a dir, impossible fer-ho”, apunta un membre d’aquest col·lectiu, donant per descartada l’opció de presentar un candidat alternatiu a Rufián, candidat beneït, d’altra banda, pel president del partit, Oriol Junqueras.
Però el fet que es descarti ja disputar la posició a Rufián no implica que membres d’aquest sector crític busquin ocupar altres llocs de la llista. En aquest cas, apunten les fonts consultades, les condicions per accedir són més assequibles. El malestar d’aquest col·lectiu crític s’ha accentuat després del 28-M i a causa de la desfeta dels republicans en els comicis municipals, que va derivar en un degoteig de dimissions d’alcaldes, com és el cas de Miquel Pueyo a Lleida o de Mireia Ingla, a Sant Cugat.
Crítics amb l'estratègia d'ampliar la base d'ERC
Un dels portaveus del Col·lectiu 1 d’octubre, Xavier Martínez-Gil, s’ha mostrat aquesta setmana bel·ligerant amb l’estratègia republicana d’ampliar la base, ja que es considera que els resultats obtinguts suposen una demostració palmària que no ha funcionat. “ERC acaba de perdre més 300.000 vots. Recordeu que Ciutadans n’ha perdut 277.000. Cap autocrítica, cap assumpció de responsabilitats”. Per al Col·lectiu, l’estratègia d’ERC és errònia i afirmen que han demanat reunir-se amb la cúpula del partit sense que fins ara els hagin rebut.
Oriol Junqueras va comparèixer en roda de premsa al Parlament per fer una valoració dels resultats electorals. Els seus crítics dins del partit han trobat a faltar autocrítica: “Haig de dir que m’ha decebut. Més enllà del discurs vacu a què ens té acostumats (‘estic convençut’, ‘és evident’, ‘fem tot el possible’, i ‘blablabla’), no ha fet ni un bri d’autocrítica”, lamentava des del sector crític Xavier Martínez-Gil.
Però més enllà d’aquest col·lectiu, les crítiques a l’estratègia de la Catalunya sencera i de l’ampliació de base afloren també des d’altres àmbits del partit a mesura que minven els suports electorals. El diputat d'ERC al Congrés i membre de la permanent del partit, Xavier Eritja, va manifestar en una entrevista a Lleida Ràdio, que la pèrdua de 300.000 vots significa que han de fer "autocrítica". "La gent ens diu que replantegem tot el que estem fent", ha reconegut, i ha afegit que això "és una situació molt fumuda i implica uns canvis interns". Eritja ha assegurat que la forta abstenció que ha patit del seu electorat ha estat sobretot a "les grans ciutats, com a Lleida", i ho ha atribuït a una dinàmica de la política catalana i no local, exculpant així l'exalcalde Miquel Pueyo. "El que ha passat ha estat en clau nacional", ha insistit. Eritja ha reconegut que no tenen gaire temps per resoldre-ho perquè tenen les eleccions generals "al davant".