El Col·lectiu Primer d'Octubre ha presentat aquest dimarts la seva candidatura al congrés nacional del partit que s'ha de celebrar el 30 de novembre, sota el nom 'Recuperem Esquerra'. En una roda de premsa el seu candidat a la presidència de la formació, Xavier Martínez Gil, i a la secretaria general, Àngel Ruiz Díez, han explicat el seu projecte, recordant que el col·lectiu fa cinc anys que està en forma per denunciar la pèrdua de rumb de la formació des del 2017. "Volem recuperar l'estratègia, l'orgull de ser d'ERC i tornar a posar la independència en un primer pla després d'haver seguit una política destinada a eixamplar la base", ha resumit Martínez Gil, que també ha reivindicat recuperar les tres sigles del partit, també  "la C de Catalunya, que veiem que moltes vegades ha decaigut". 

Diferències amb altres candidatures

Des de finals d'agost les candidatures han posat la directa i ja n'hi ha quatre que hagin manifestat la seva intenció de presentar-se al congrés. Ruiz ha assegurat que el que distingeix Recuperem ERC de la resta, especialment de Foc Nou, és que fa "cinc anys" que defensen les mateixes idees: "Alertàvem que el canvi estratègic era erroni i ens portava cap a un camí que no tindria èxit". També ha destacat que en el seu cas són tots militants de base que no tenen cap càrrec. Davant la possibilitat de fusionar la seva candidatura amb Foc Nou, en compartir les crítiques cap a l'actual direcció d'ERC, han explicat que no hi cap conversa seriosa amb els d'Alfred Bosch, retraient-los que si bé poden compartir part de les seves idees, aquests encara no han explicat en què consisteix el seu projecte. 

Respecte a Nova Esquerra Nacional, des de Recuperem ERC lamenten que hi ha persones que tant van defensar el sí a l'acord amb el PSC per investir Illa com gent que s'hi va oposar, fet que per ells significa que "no tenen una estratègia definida sobre tot allò que volen implementar". En aquest sentit, es reivindiquen com la candidatura del no a Illa i asseguren que volen arreplegar el 44% de participants en la consulta interna que s'hi van oposar i també aquells militants que van votar que sí, però que després dels darrers esdeveniments i declaracions des del PSOE i el govern espanyol ja estan penedits d'haver-lo avalat. 

En el cas de Militància Decidim, liderada per Oriol Junqueras, veuen poques possibilitats d'arribar a un acord entenent que es tracta d'una candidatura continuista. Martínez Gil també ha lamentat que en els últims anys, des del 2017, no ha estat possible per part seva ni del Col·lectiu tenir una conversa amb qui fins el juny era president del partit. En canvi, amb Marta Rovira, ara a l'ull de l'huracà pel cas dels cartells dels germans Maragall, si que s'han pogut trobar i parlar mentre ha estat a l'exili.

Esquerra i la via unilateral 

Durant la roda de premsa, el candidat a la presidència, ha reivindicat la feina feta pel col·lectiu (que no va arribar a bon port) per no esborrar la via de la unilateralitat, cosa que voldrien recuperar en el cas que poguessin arribar a la presidència del partit: "No hi pots renunciar, és un tema de principis, no s'hi ha de renunciar mai", ha manifestat, assegurant que es pot negociar amb partits com el PSOE però sobre "unes bases i no sobre unes renúncies".

Proposta de Foc Nou

Per altra banda, en un comunicat, la candidatura de Foc Nou, ha emès un comunicat per condemnar els atacs de falsa bandera, en referència al darrer episodi de l'escàndol dels cartells dels germans Maragall, amb una sèrie de compromisos per lluitar contra aquesta mena de situacions, convidat a la resta de candidatures a sumar-se a la proposta. Aquesta es basa en "activar els mitjans interns i externs per investigar els atacs de falsa bandera, informar-ne la militància, adoptar les mesures internes i legals oportunes i crear sistemes de control perquè no torni a passar". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!